René González, az Egyesült Államokban antiterrorista tevékenység miatt igazságtalanul bebörtönzött öt kubai hős egyike egy Havannában tartott sajtótájékoztatón a következőket mondta: „Az, hogy elkötelezem magam e nép mellett lehet az egyetlen lehetséges válasz arra a szolidaritásra, szeretetre és támogatásra, amit 11 millió kubai mutatott felém.”

René családja körében megerősítette, hogy „egy kubai hazafinak tartja magát, aki sajátjának érzi a küzdelmünket és céljainkat”. A legfontosabb számára, folytatta, hogy csatlakozzon a négy társa kiszabadításáért folytatott kampányhoz.

„Amíg mindannyian nincsenek itt, addig folytatnunk kell a harcot” – mondta René. „Ki fognak tartani, és nem adják meg magukat.”

Barack Obama amerikai elnökhöz csak egy szót intézett: bátorság. Ez az egyetlen dolog, amire az elnöknek szüksége van, hogy igazságot tegyen, hiszi René.

alt

A még mindig börtönben lévő négy kubai kiszabadításáért folytatott kampánnyal kapcsolatban René megjegyezte: „El kell érni az amerikai társadalmat. Annak az ország polgárainak tudnia kell, hogy az Egyesült Államok kormánya börtönbe záratott minket, hogy megvédje a terroristáit. Az embereknek tudniuk kell, hogy egy bíró azt mondta nekem, hogy a terrorizmus rossz dolog, de nem volt jogom ott harcolni ellene.”

A nehéz börtönévekkel kapcsolatban elmondta, hogy nagyon nagyra értékelte több ezer levet, amit kapott, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy nem tudott mindegyikre egyenként válaszolni. Megemlítette, hogy az a méltóság és státusz, ami az igazságukért küzdőket övezte a börtönlakók körében szintén segített.

„Mindannyiunk”, mondta René, „a maga módján birkózott meg ezzel a próbatétellel. Én edzettem és olvastam. Tony folyamatosan kommunikál; Ramón sportol; Fernando tanul, Gerardónak pedig a humorérzéke teszi lehetővé, hogy felülemelkedjen bármilyen tragédián.”

René megosztotta a benyomásait a Kubáról, ahova visszaérkezett. Felidézte, hogy tavalyi látogatásán viccelődött néhány fiatallal Cotorróban (Havanna), és azt mondta, hogy az utcákon több a kátyú. „De az emberek ugyanolyanok, és ez boldogsággal tölt el” – tette hozzá.

Egy újságíró Ignacio Renéről, az unokájáról, Irmita fiáról kérdezte: „Baseball játékos vagy pilóta lesz?”

René azonnal rávágta: „Ha rajtam múlik, akkor pilóta, mert szörnyű vagyok baseballban.”

Elkezdődött az amerikai állampolgárságról való lemondás folyamata

„Nagyon örülök, hogy Kubában vagyok, a családommal és a népemmel, hogy visszatérjek a társadalomba, amelyhez tartozom” – mondta René, miután ügyvédje, Phillip Horowitz társaságában kezdeményezte az amerikai állampolgárságáról való lemondás folyamatát az Egyesült Államok havannai érdekképviseletén.

„Sokféle érzés kavarog bennem az eljárással kapcsolatban. Az apám meghalt; én eljöttem, hogy lássam, és ilyen körülmények között adódott ez a lehetőség, de folytatnunk kell az utat előre.”

Az antiterroristát a családja is elkísérte az érdekképviseletre, ahol környék lakói, akik észrevették az érkezését, szeretetükről és támogatásukról biztosították. Az eljárás sajátosságaira utalva René elmondta, hogy ez egy technikai procedúra, amit ő kezdeményezett azzal, hogy kitöltötte a szükséges kérelmet arra vonatkozóan, hogy lemond az állampolgárságáról, és az érdekképviselet munkatársai profi módon kezelték az ügyét.

„Ezt követően adnak egy elvesztett állampolgárság bizonyítványt, amit a külügyminisztérium állít ki, és ahogy ez megtörténik, én nem vagyok több amerikai állampolgár. Büszke kubai állampolgár leszek” – tette hozzá.

Jelezte, hogy a folyamatnak május 16-ig be kellene fejeződnie, még belül azon az időszakon, amit Joan Lenard bírónő jelölt ki, amikor elfogadta a kérelmét a próbaideje feltételeinek módosításáról, engedélyezve számára, hogy Kubában maradjon, cserében azért, ha lemond az amerikai állampolgárságáról.

A bírónő feltételei szerint május 23-án Renének be kell mutatnia a bíróságnak egy jelentést a státuszáról és egy másolatot arról a dokumentumról, ami igazolja, hogy elvesztette az állampolgárságát. A Kubai Köztársaság hivatalos hőse szívből jövően megerősítette négy testvére kiszabadításáért folytatott harc szükségességét:

„Igazságtalanság és bűn, hogy ők börtönben vannak. Folytatnunk kell a harcot, mert családjaiknak és a kubai embereknek szükségük van rájuk.”

Sergio Alejandro Gómez és Livia Rodríguez Delis