Kuba továbbra is támogatja a haiti népet annak szükségletei szerint, és az ország hatóságai számíthatnak ránk, mondta nemrégiben Miguel Díaz-Canel kubai alelnök a haiti fővárosban.

„Nagyon örülünk, hogy itt lehetünk, ez egy testvér ország, amivel nagyon közel állunk egymáshoz” – fejtette ki Díaz-Canel, miután megérkezett a Toussaint Louverture Nemzetközi Repülőtérre, hogy részt vegyen a Karibi Államok Állam- és Kormányfőinek V. Csúcstalálkozóján. A repülőtéren a kubai vezetőt Laurent Lamothe haiti miniszterelnök üdvözölte, aki rövid beszédet mondott a két ország képviselőinek jelenlétében.

alt

Lamothe megköszönte Kubának több különböző téren megnyilvánuló szolidaritását és támogatását, és megemlékezett a számos helyreállítási programról, amelyet a 2010. január 12-i földrengés által sújtott haiti nép érdekében végeznek.

Említést tett azokról az erőfeszítésekről, amelyek a természeti katasztrófa után földönfutóvá vált emberek elszállásolására irányulnak. A földrengés 300 ezer embert ölt meg, kétmilliót hajléktalanná tett és elpusztította Port-au-Prince infrastruktúrájának nagy részét.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet adatai szerint 320 050 haiti még mindig menekülttáborokban él nagyon nehéz körülmények között.

Ez 79 százalékos csökkenést mutat ahhoz a másfél millió emberhez képest, aki rögtön a földrengés után ilyen körülmények között találta magát.

Nagyon fontos, hogy ezek az emberek reményt és egyenlő esélyeket kapjanak, hangsúlyozta Díaz-Canel, aki optimizmusát fejezte ki a csúcstalálkozóval és a Karibi Államok Szövetségének (ACS) újraindításával kapcsolatban.

Az ACS állandó tagjai Antigua és Barbuda, a Bahama-szigetek, Barbados, Belize, Costa Rica, Dominikai Közösség, Dominikai Köztársaság, El Salvador, Granada, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Jamaica, Kolumbia, Kuba, Mexikó, Nicaragua, Panama, St. Kitts és Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Suriname, Trinidad és Tobago és Venezuela.