Venezuela határozottan elutasította Barack Obama amerikai elnök vádjait az áprilisi választások tisztaságával kapcsolatban. Emellett a bolivári kormány megismételte azon vádjait is, miszerint a venezuelai utcákon lezajlott zavargások mögött az Egyesült Államok állt.

Egy pénteki interjúban Obama elnök elutasította, hogy az Egyesült Államok elismerje Nicolás Madurót, mint Venezuela új elnökét. Az éppen Costa Rica-i és mexikói körúton lévő amerikai elnök egy újságíró kérdésére kitérően úgy reagált, hogy ez egészen addig nem fog megtörténni, amíg a venezuelai nép nem legitim módon választja meg elnökét.

Ezzel a véleményével viszont az Egyesült Államok egyedül maradt, ugyanis a világ összes többi kormánya elismerte a választások eredményét, és kész a Maduro-kormánnyal való együttműködésre. Érdekesség, hogy a puccsal hatalomra került, az Amerika-barát jobboldalhoz tartozó hondurasi és paraguayi elnökök elismerésénél nem habozott Washington. Ez is jól mutatja, hogy valójában mennyire a demokratikus jogok miatt aggódnak…

A venezuelai külügyminiszter, Elias Jaua úgy nyilatkozott, hogy Obama „zabolátlan, téves és beavatkozó nyilatkozatai” ronthatják a két ország kapcsolatait, és megerősítik azt a vélekedést világban, miszerint az amerikai kormány továbbra is erőszakosan lép fel a dél-amerikai ország ellen.

Obama nyilatkozatában azt is állította, hogy az alapvető emberi jogok, a demokrácia és a sajtó- és gyülekezési szabadság olyan dolgok, amelyeket Venezuelában nem tartanak tiszteletben. Ennek ellentmond az, hogy a választásokon részt vett összes nemzetközi megfigyelő egybehangzó véleménye szerint a kampány és maga a választási procedúra is szabad, tiszta és átlátható volt.

Egy másik interjúban, amelyet a Telemundo csatornának adott, Obama úgy nyilatkozott, hogy nevetséges, hogy a venezuelai hatóságok letartóztatták Timothy Tracy filmrendezőt, aki ellen az a vád, hogy kémtevékenységet folytatott az országban. Az amerikai elnök azt is állította, hogy országa semmilyen módon nem próbált beavatkozni a választások menetébe.

Ennek megint kicsit ellentmond az, hogy maga a venezuelai ellenzék is folyamatosan az Egyesült Államoktól kér segítséget: Caracas ellenzéki polgármestere Miamiba utazott, hogy ott kampányoljon egy külső beavatkozásért, és az már korábban is többször bebizonyosodott, hogy az oligarchia mellett washingtoni pénzekből finanszírozzák az úgynevezett „demokratikus” ellenzéket.