A Kubai Ötök egyik tagja, René González tartósan Kubában maradhat, amennyiben lemond az amerikai állampolgárságáról, határozott egy szövetségi bíró pénteken, miután az amerikai tisztviselők feladták az ezzel kapcsolatos kezdeti ellenállásukat.

Az 56 éves René González április 22. óta Kubában tartózkodik, hogy részt vegyen a múlt hónapban elhunyt édesapjának gyászszertartásán. González 2011 októberében szabadult az Egyesült Államok egyik börtönéből, de további három évig a próbaidejét kell még töltenie, és az amerikai igazságügyi minisztérium ragaszkodott hozzá, hogy ezt az Egyesült Államokban tegye.

A múlt héten azonban a minisztérium megváltoztatta az álláspontját, és Joan Lenard bíró elfogadta González azon ajánlatát, hogy lemond az amerikai állampolgárságáról.

Havannába érkezve González azt mondta a The Associated Pressnek, hogy nagyon izgatott, de szeretné látni a bíró döntését.

alt

„Először el kell olvasnom a határozatot” – mondta. „Ha az valódi, az nagy megkönnyebbülés lesz számomra.”

Nem egyértelmű, hogy ennek a döntésnek lesz-e valamilyen hatása Alan Gross helyzetére, annak az amerikai vállalkozóéra, akit Kubában tartanak fogva. Kubai tisztviselők utaltak rá, hogy esetleg elengedik Grosst cserébe a Kubai Ötök szabadságáért. Az Ötök további négy tagja továbbra is börtönben van az Egyesült Államokban, és ha szabadon engedik őket, akkor rájuk is próbaidő vár.

Az Egyesült Államok azt mondta, hogy az ügyeknek nincs közük egymáshoz, és az amerikai külügyminisztérium nem kommentálta ezt pénteken. A kubai kormány egy rövid nyilatkozatot adott ki „René Kubában maradhat” címmel. A nyilatkozat részletezi azokat a lépéseket, amelyeket Gonzáleznek meg kell tennie, hogy lemondjon az amerikai állampolgárságáról, de nem tesz említést arról, hogy ez a döntés érinti-e majd Gross ügyét vagy lesz-e nagyobb hatása az Egyesült Államok és Kuba kapcsolatára.

Ileana Ros-Lehtinen, aki kubai-amerikai republikánus képviselő Miamiban, azt mondta, hogy „tragikus”, hogy González szabadon Kubába mehet, miközben Gross továbbra is börtönben ül, de úgy fogalmazott, hogy a kémeknek nem kellene a vele kapcsolatos alkuk részét képezniük.

„Ez a döntés veszélyes hiba, ami lehet, hogy veszélyezteti a nemzetbiztonságunkat” – mondta. „Őszintén remélem, hogy az öt elítélt kubai kém nem képezi csereüzlet tárgyát Alan Gross ügyében.”

A Marylandből származó Gross tizenöt évi börtönbüntetését tölti, amiért illegálisan kommunikációs felszerelést vitt a szigetországba az USAID által pénzelt „demokráciaépítő” program keretében.

Gonzálezt és társait a kubai kormány azért küldte Floridába az 1990-es évek közepén, hogy felderítsék azokat az ott működő kubai-amerikai terrorista csoportokat, akik erőszakos akciókat készültek elkövetni Kuba ellen. Több éves adatgyűjtésük után a kubai kormány a megszerzett bizonyítékokat 1998-ban átadta az FBI-nak, ami válaszul nem a terroristákat, hanem az öt kubai hírszerző ügynököt tartóztatta le. A Kubai Ötöket, vagyis Fernando Gonzálezt, Antonio Guerrerót, René Gonzálezt, Gerardo Hernándezt és Ramón Labañinót Kubában nemzeti hősnek tartják, akik életüket tették kockára, hogy hazájukat és annak polgárait megvédjék a támadásoktól.

Egyiküket, Gerardo Hernándezt kétszeres életfogytiglanra ítélték gyilkosságra való összeesküvésért, mert azzal vádolták meg, hogy 1996-ban az ő információi alapján lőtte le a kubai légierő a „Brother to the Rescue” nevű kubai-amerikai szervezet repülőgépét a kubai légtérben, amikor az ismételt felszólításra sem hagyta el azt, és folytatta szórólapok szétszórását a szigetország felett.

A chicagói születésű González tizenhárom évet töltött börtönben az USA elleni összeesküvés és idegen kormány ügynökeként való illegális ténykedés vádjával.

A Szövetségi Büntetés Végrehajtási Intézetek Irodája szerint négy társa közül a 49 éves Fernando González szabadon engedése lehet a következő egy arizonai börtönből február 27-én. Az 54 éves Antonio Guerrero 2017. szeptember 18-án hagyhatja el észak-floridai börtönét. Ramón Labañinónak még mintegy húsz évet kell börtönben töltenie, Gerardo Hernándeznek pedig az ügy jelenlegi állása szerint börtönben kell meghalnia.

Először nem volt világos, hogy González mikor mond le az állampolgárságáról. Ügyvédje, Phil Horowitz azt mondta, hogy ez valamikor május 16. előtt fog megtörténni.

„Ez nagy dolog. Hosszú volt ez az út” – mondta Horowitz. „Most már végleg hazatérhet a családjához.”

A kubai állampolgárságúvá váló Gonzáleznek felesége és két lánya van Kubában.

Az amerikai igazságügyi minisztérium azzal magyarázta a fordulatot, hogy mivel González már úgyis Kubában van nem volt ok továbbra is attól tartani, hogy González arra fogja használni az állampolgárságról való lemondás ígéretét, hogy a hatóságokat kijátszva visszatérjen a szigetországba.

„Mivel a vádlott immáron Kubában van az FBI arra a következtetésre jutott, hogy az Egyesült Államok biztonsági érdekeit az szolgálja a legjobban, ha a vádlottnak, ha már Kubában van, megadják a lehetőséget, hogy önként mondjon le az amerikai állampolgárságáról, és így az nem tér vissza az Egyesült Államokba” – írta Sánchez.

Horowitz azt mondta, hogy González, akinek már korábban is engedélyezték, hogy rövid látogatást tegyen Kubába, amikor a bátyja megbetegedett, teljesíteni fogja az Egyesült Államok összes feltételét.

„Nem tudom elképzelni, hogy az Egyesült Államokba utazzon vagy hogy az Egyesült Államok engedné őt visszatérni” – mondta Horowitz.