Közel 70 év szakadatlan politikai aktivizmus után április 29-én elhunyt Jeronimo Carrera, a Venezuelai Kommunista Párt (VKP) elnöke. Unokája, Ulysses Carrera arról tájékoztatta a venezuelai médiát, hogy nagyapját a kora reggeli órákban érte a természetes halál.

Nicolás Maduro, venezuelai elnök „szívből jövő részvétéről” biztosította a Carrera családot, és a VKP minden elvtársát. Üzenetében az elnök Carrerát egy „igazán tiszteletre méltó és dicsőséges személyiségnek nevezte”.

Carrera 1922-ben született, a festői környezetben fekvő Cumana városában, amely Venezuela észak-keleti részén, az Atlanti-óceán partján található. Carrera a második világháborút követő időszakban vált politikailag aktívvá, amikor párizsi útja során nagy hatást gyakorolt rá a Francia Kommunista Párt tevékenysége. Hazatérése után csatlakozott a Marcos Pérez Jiménez tábornok diktatúrája elleni harchoz, amiért börtönre ítélték.

alt

Szabadulása után a szakszervezeti mozgalomban vált aktívvá. Részt vett a General Motors és a General Electric of Venezuela nagyvállalatok szakszervezeteinek megalapításában, és társalapítója lett a Venezuelai Dolgozók Szövetségének valamint a Venezuela Egyesült Munkásoknak. Ezen tevékenységért ismételten börtönbüntetéssel sújtották, ezúttal a Rómulo Betancourt vezette kormány zárta rács mögé, az ítéletet pedig a San Juan de Los Morros büntetés-végrehajtási intézetben töltötte le.

A későbbiekben a Caracasi Központi Egyetem nemzetközi tanulmányok szakán végzett, majd egy évvel később csatlakozott annak oktatói gárdájához.

1971-ben beválasztották a VKP Központi Bizottságába. Érdekesség, hogy Carrera élete nagy részében a pártot, amelyben tevékenykedett, az aktuális hatalom elnyomta. Carrera volt ekkoriban a Venezuelai Egyesült Munkások képviselője a Szakszervezetek Világszövetségében.

1998-ben a VKP támogatta Chávez elnökké választását, amelynek köszönhetően jelentősen megnőtt a párt politikai befolyása. 2007-ben, amikor Chávez megalapította a Venezuelai Egyesült Szocialista Pártot, meghívta a VKP-t, hogy csatlakozzon hozzá, ezt azonban annak tagsága Carrera javaslatára elutasította, ő ugyanis úgy vélte, hogy a pártnak meg kell őriznie saját, önálló arculatát.

„Pártunkban venezuelaiak három generációja található meg, akik átélték az elnyomást és a párttagságuk miatti üldöztetést” – jegyezte meg többször is a venezuelai médiában.

Carrera a venezuelai baloldal egyik legtermékenyebb szerzője is volt. Folyamatosan írt a kommunisták lapjába, a Tribuna Popularba, illetve a La Razón nevű venezuelai hetilapba. Emellett ő volt a Bolívar marxista szemszögből című könyv szerzője is.

Bár a VKP általában a kérdések többségében támogatta Hugo Chávezt és kormányát, mégis megőrizte önállóságát. Több alkalommal is kritizáltak kormányzati intézkedéseket, illetve a mostani elnökválasztási kampányban is benyújtották saját kritikai észrevételeiket Nicolás Maduro felé.

A sajtótájékoztatón, ahol bejelentették Carrera halálát, a VKP szakszervezeti ügyekkel foglalkozó titkára, Peter Eusse úgy fogalmazott: „nem egy perc néma csenddel, hanem egy életen át tartó harccal fogunk emlékezni elvtársunkra”.

Készült a venezuelanalysis.com cikke alapján