A Kubai Kommunista Párt (KKP) egy olyan felhívást ismertetett a Sao Paulo Fórumon, amely egységre hívja fel a résztvevőket, hogy megvédjék a változásokat a régióban. Az eseményen egyébként több mint negyven párt vett részt.

A KKP titkárságának tagja, José Ramón Balaguer a baloldali és haladó kormányok integrációja és fennmaradása a baloldali pártok egységességétől függ. Balaguer egy közös program elfogadására szólított fel, amely tartalmazza azokat a célokat, amelyeket el kívánnak érni a fórum résztvevői, annak a figyelembe vételével, hogy a részvevők sokszínűsége és függetlensége ne sérüljön.

alt

A vitában többek között részt vett Brazília Kommunista Pártja, Uruguay Egységfrontja, a Mozgalom a Szocializmusért (Bolívia) vagy a Venezuelai Egyesült Szocialista Párt.

A felszólalók többsége méltatta Chávez elnökségének örökségét, és elítélte a venezuelai jobboldali destabilizációs kísérletet, amelynek célja, hogy figyelmen kívül hagyja az április 14-ei választások eredményét.

A fórum résztvevői betekintést nyerhettek a KKP 6. kongresszusán elfogadott modellváltoztatási tervekbe, illetve Latin-Amerikai és Karibi Államok Közösségének munkájába.