Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága levelet küldött a paraguayi kormánynak, amelyben felszólítják Asunciónt, hogy kezdjen hozzá a gyermekek kizsákmányolásának felszámolásához.

Az ENSZ bizottsága már korábban is többször elítélte az országot, többek között a parasztokkal és a bennszülöttekkel való bánásmód miatt.

A Gyermekek és Serdülők Frontja adatai szerint több mint egy millió gyermek és fiatal felnőtt él mélyszegénységben, a napi betevőt az átlag paraguayi munkásoknál is sokkalta rosszabb körülmények között megkeresve.

A legtöbb esetben a gyerekeket külföldi családok dolgoztatják a házaikban. Eközben viszont a gyerekek kimaradnak az iskolából, a munkavállalói jogokat pedig egyáltalán nem érvényesítik az esetükben.

A legújabb tanulmányok szerint ráadásul 10 ilyen körülmények között élő gyermekből 8 szexuális kizsákmányolás vagy emberkereskedők áldozatai lesz.

Az ENSZ által most küldött levélben ismételten felszólítják a paraguayi kormányt, hogy tegyen meg mindent ezen gyermekek társadalomba történő integrálására érdekében, és az ilyen helyzetek jövőbeli megelőzéséért.