Április 21-én Paraguayban megtartották az első általános választásokat az alkotmányos elnök, Fernando Lugo elleni 2012. júniusi parlamenti puccs óta. Több mint hárommillió állampolgár vett rajta részt és a Választásügyi Legfelsőbb Bíróság bejelentése szerint az előzetes eredmények szerint Horacio Cartes, a Nemzeti Szövetség – Colorado Párt jelöltjét választották meg. A második Efraín Alegre, az Autentikus Liberális Radikális Párt jelöltje lett.

Cartes nemcsak folyamatos előnyben volt a választási folyamat során, de őt érte a legtöbb súlyos vád is. Az 56 éves üzletembert csempészéssel, kábítószer-kereskedelemmel, adócsalással és pénzmosással vádolták meg. Győzelme a Colorado Párt visszatérését jelenti a hatalomba, azé a pártét, amely 60 évig irányította az országot, beleértve Alfredo Stroessner diktatúráját is. A párt uralmát a 2008-as választások törték meg, amikor is Fernando Lugót választották elnöknek.

A mostani választásokon, amelyen másik kilenc jelölt is indult az elnökségért, egy alelnököt is választottak, csakúgy, mint 45 szenátort, 80 képviselőt, 17 tartományi kormányzót, 17 tartományi képviselő testületet valamint 18 képviselőt, akik a Dél-amerikai Parlamentben képviselik az országot. A testületek tagjai júliusban fogják elfoglalni a hivatalukat, míg az elnök és az alelnök mandátuma augusztus 15-én kezdődik.

alt

Regionális szinten Paraguay státusza vitatott Dél-amerikai Államok Unióján (UNASUR) és a MERCOSUR közös piacon belül, ahonnan az országot a parlamenti puccs után függesztették fel. Federico Franco elnököt nem ismerték el. Belföldön pedig olyan vádak merültek fel, hogy a választásokon szavazatvásárlás zajlott, és hogy a baloldali pártok, valamint a Guasú Fronttal (FG) szövetséges szociális mozgalmak és szervezetek korlátozottan férhettek hozzá a médiához.

Az FG jelöltje, a korábbi elnök, Lugo, és jelölttársa, Dr. Aníbal Carrillo hivatalos panaszt nyújtott az ország öt tartományában észlelt megkérdőjelezhető manőverek miatt, többek között azért mert a megfigyelőiket eltávolították a szavazókörökből. A megfigyelőknek különös jelentőségük lett, amióta bevezették a jelenlegi választási szabályozást, ami korlátozza a három tábor, a Colorado és a Liberális pártok, valamint az UNACÉ (Etikus Állampolgárok Nemzeti Uniója), az utóbbi kettő választási szövetségben van egymással, képviselői hivatalosan vezessék a szavazóköröket.

Tiltakozást váltott ki az is, hogy kizártak a szavazásból mintegy 21 ezer külföldön élő paraguayit, akik egymillió társukkal élnek más országokban, mert nevük nem szerepelt a választási névjegyzékben, ellenben elhunyt személyek viszont szerepeltek benne.

Egy liberális jelölt, Alegre (akit elítéltek a Lugo elleni puccsban játszott szerepéért) más szabálytalanságra is felhívta a figyelmet. Az 50 éves ügyvéd és Lugo kormányzatának egykori közmunka- és kommunikációügyi minisztere megkérdőjelezte az Előzetes Választási Eredményeket Továbbító Rendszert, mondván, hogy ő csak az összes szavazat összeszámlálása után kiadott zárónyilatkozatot ismeri el. Mindazonáltal elismerte a vereségét az előzetes eredmények láttán is.

Nagyvonalakban ez történt Paraguayban, ahol olyan választásokat tartottak, amelyet hibás demokratikus eljárások, különböző vádak és a hagyományos jobboldali pártok nyomásgyakorlása jellemzett, beárnyékolva a változás kilátásait.

Laura Bécquer Paseiro