Guatemala főügyésze törvénytelennek nyilvánította Carol Flores bírónő döntését, aki úgy határozott, hogy törli Ríos Montt és José Rodríguez ex-tábornok elleni pert, amelyben népirtással vádolták őket.

„Mielőtt egy ilyen törvénytelenség történne, olyan intézkedéseket léptetünk életbe a megfelelő bíróságoknál, amik összhangban vannak az Alkotmánybíróság (CC) rendelkezésével” – áll a főügyész nyilatkozatában, amit azután bocsátott ki, hogy hallotta Flores bírónő döntését.

Az ügyészség azzal vádolja a korábbi diktátort, Ríos Montt-t, valamint annak korábbi hírszerzési főnökét, José Rodríguezt, hogy ők voltak az értelmi szerzői 1771 őslakos meggyilkolásának az 1982 márciusa és 1983 augusztusa közötti uralmuk idején.

A joghatóság úgy döntött, hogy elhalasztja a pénteki meghallgatást, hogy megfeleljen a védelem a guatemalai alkotmány 12. cikkelye által biztosított jogainak.

A Büntetlenség Elleni Nemzetközi Bizottság Guatemalában (CICIG) a maga részéről egy nyilatkozatban aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a sajtóban megjelent fizetett hirdetésekkel és nyilatkozatokkal próbálják befolyásolni a bíróság döntését ebben az ügyben.

Függetlenül attól, hogy Ríos Montt elkövette-e a népirtást, hogy a vádlott bűnös-e vagy ártatlan, az eljáró bíróságnak döntést kell hoznia, hangsúlyozta a CICIG.