Egy gazdag üzletember belépése a magas politikába vezette vissza a Colorado Pártot a hatalomba, ahonnan 2008-ban esett ki.

Horacio Cartes 45,8 százalékos választási győzelme, amelyet vasárnap éjszaka támogatóival együtt lelkesen ünnepelt, különleges vereség az Autentikus Radikális Liberális Pártnak, amelynek tavaly júniusban a szövetségese volt, hogy onnan ösztönözze azt a politikai eljárást, amely végül Fernando Lugo elnök elmozdításához vezetett.

Az az esemény egy, a liberálisokkal kötött paktumot is tartalmazott, és lehetővé tette Federico Francónak, hogy 14 hónapig birtokolja a hatalmat, aminek vége fog szakadni, amikor Cartes megkezdi az elnöki ciklusát augusztus 15-én.

Mindazonáltal ez a szövetség a liberális kormány nemzetközi elszigeteléséhez, valamint Paraguay Mercosurbeli és Unasurbeli tagságának felfüggesztéséhez vezetett, ráadásul jelentős visszaesést is eredményezett a vasárnap tartott választásokon.

Valójában Cartes választási győzelme nem elég nagyarányú, hogy biztosítsa a szenátusbeli és a tartományi kormányokbeli többséget. Ezeket mindig ez a párt irányította, és ez most elveszett.

A választások olyan pártok gyakorlatias felhígulását is magával hozta, mint a Patria Querida, a vezetője, Lino Oviedo halála után az utolsó pillanatban a liberálisok támogatását választó Unace pedig jelentőset bukott.

A választások után újjáalakuló szenátusban jelen lesz a legfontosabb baloldali blokk, a Guasu Front is, ami talán ellensúlyát fogja képezni annak az abszolút hatalomnak, amelytől eddig az ország szenvedett.