A Vatikán tagadta a chilei diktátor, Augusto Pinochet mészárlásairól szóló beszámolókat, „kommunista propagandának” minősítve azokat, derül ki az 1970-es évekből származó, a titkosság alól most feloldott amerikai diplomáciai dokumentumokból.

Egy az Egyesült Államok vatikánbeli nagykövetsége által Washingtonnak küldött1973. október 18-i keltezésű távirat egy beszélgetést idéz a Vatikán akkori államtitkár-helyettesével, Giovanni Benellivel.

Benelli „az ő és a pápa súlyos aggodalmát fejezte ki a sikeres nemzetközi baloldali kampány miatt, amelynek célja, hogy teljesen félremagyarázza a chilei helyzetet”, olvasható a Henry Kissinger, akkori amerikai államtitkárnak címzett táviratban, amelyet a WikiLeaks kiszivárogtató weboldal hozott nyilvánosságra.

Abban az időben VI. Pál volt a pápa.

„Benelli az események felfújt bemutatását a kommunista propaganda talán legnagyobb sikerének tartotta” – áll benne, hozzátéve, hogy az olasz monszinyor azt is mondta, hogy ez megmutatta, „hogy a kommunisták ettől kezdve képesek befolyásolni a szabad világ médiáját”.

„Ahogy ez egy puccs után sajnos természetes, találta Benelli, bevallottan voltak vérontások a tisztogatási eljárások során Chilében” – mondta.

Azonban Benelli azzal folytatta, hogy a chilei püspökök biztosították őt, „hogy a nemzetközi médiában megjelenő történetek az állítólagos brutális megtorlásokról alaptalanok.”

A beszélgetésre öt héttel azután került sor, hogy Pinochet tábornok megdöntve Salvador Allende szocialista kormányát puccsal átvette a hatalmat, és baloldali szimpatizánsoknak tartott emberek ezreit börtönözték be és gyilkolták meg.

A táviratok azt is megmutatták, hogy a Vatikán később felismerte az elkövetett visszaélések igazi nagyságrendjét, de elmulasztotta nyílt kritikával illetni a Pinochet-rezsimet és továbbra is normális diplomáciai kapcsolatokat tartott vele fenn.

Az egyik távirat arról számol be, hogy Raúl Silva chilei bíboros 1974 novemberében Rómába utazott, és „rendkívül borúlátó képet festett VI. Pálnak az általános chilei helyzetről, nem igen táplálva reményt arra nézve, hogy a jelenlegi vezetés vissza akarná állítani a polgári jogokat.”

A távirat „megbízható forrásokat” idézve azt mondja, hogy Silva bíboros jelentette, hogy „Pinochet gyakran a kormánya tagjait vádolja túlkapásokkal, akik nem hajtják végre az utasításait, amelyekkel nagyobb önmérsékletre inti őket.”

„A bíboros és a Vatikán hajlamosak azt hinni, hogy ez Pinochet cinikus taktikája arra, hogy eltolja magáról a felelősséget” – szól a távirat.