A CIA terveiről a jövőben még több részletre fog fény derülni, azonban a történelem már így is tetemes mennyiségű bizonyítékot gyűjtött arról, hogy a kémszervezet destabilizáló akciókat hajt végre Latin-Amerikában.

A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) részt vett a Jacobo Arbenz guatemalai elnök elleni puccsban 1954-ben, hivatkozik új, a titkosság alól feloldott dokumentumokra az El Nuevo Herald amerikai napilap.

Hatvan éve titkos CIA-bázist tartottak fent északkeleten lévő Opa-locka repülőtér térségében, ahol 1953-ban egy fedett művelet előkészületei folytak, amely végül Arbenz megdöntését eredményezte, írja a miami újság.

A megjelent cikkben a lap azt állítja, hogy „számos CIA-ügynök, akik később az 1961 áprilisi sikertelen disznó-öbölbeli (Kuba) invázióban is rész vettek, hónapokig dolgozott ott az Arbenz elleni Pbsuccess fedőnevű művelet bonyolult logisztikai részletei szervezésén.”

Az információt épp akkor publikálták, amikor még a választások előtt a hivatalban lévő venezuelai elnök, Nicolás Maduro arról számolt be, hogy hogyan törnek állítólag az életére George W. Bush kormányzatának (2001-2008) egykori tisztségviselői, Roger Noriega és Otto Reich.

A merényletkísérletben El Salvador-i szélsőjobboldali szervezetek is részt vennének, mondta Maduro.

A salvadori elnök, Mauricio Funes vizsgálatot is rendelt el annak felderítésére, hogy milyen szerepe van országa jobboldali rétegeinek az akkor még választások előtt álló Venezuela destabilizálásában.

Egy a Mundo Fox Informa tévécsatornabeli interjúban Funes hozzátette, hogy kormánya ki fogja vizsgálni Maduro merényletvádjait.

A salvadori elnök emlékeztetett arra, amikor egy szélsőséges csoport Luis Posada Carriles vezetésével 2000-ben merényletet tervezett Fidel Castro kubai vezető ellen az Iberoamerikai Országok Csúcstalálkozóján Panamában.

Honnan jött Posada Carriles, tette fel a kérdést Funes, aki azzal folytatta, hogy Posada El Salvador-i személyazonosító iratokkal és útlevéllel rendelkezett, amelyeket az akkoriban hatalmon lévő Arena Párttól kapott.

Elías Jaua venezuelai külügyminiszter akkor el is mondta, hogy a venezuelai biztonsági erők készültségben vannak, hogy elhárítsák a destabilizáló terveket, amelyek között az is szerepelt, hogy Maduro életére törnek.

Jaua akkor azt is hangsúlyozta, hogy az információkat a nemzeti hírszerző szolgálatoktól kapta, amelyek együttműködnek a földrész baráti erőivel, és amelyek felfedtek egy El Salvadorból, az Arena Párt alapítójának fia, Roberto D’Aubuisson által vezetett akciót az ország ellen.

D’Aubuisson a Salvadori Fegyveres Erők egykori ezredesével, David Koch Aranával dolgozott együtt azon, hogy egy osztagot toborozzanak, amelyik behatol Venezuelába, mondta Jaua egy a Noticias24 hírportálnak adott interjújában.

Jaua elmondta, hogy volt egy másik, Posada Carrileshez köthető csoport, amelyet Guillermo Cader Acuña vezetett.

Ehhez kapcsolódik, hogy az Egyesület Polgári Igazságszolgáltatásért Alapítvány (PCFJ) azt jelentette, hogy a CIA nem volt hajlandó részleteket közölni arról, hogy vajon tudott-e vagy részt vett-e egy Chávez elleni merényletkísérletben.

A CIA hivatalos válaszában azt írta, hogy sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja, hogy léteznek-e olyan akták, amelyek választ adnának a PCJF beadványára.

Az alapítvány emlékeztetett rá, hogy nem titok, hogy Washington részt vett abban a kampányban, amely éveken keresztül próbálta lejáratni a venezuelai elnököt, és Chávez maga vádolta meg azzal George W. Bush kormányzatát, hogy része volt a 2002-es sikertelen venezuelai puccsban.

A Wikileaks nemrégiben nyilvánosságra hozott egy 2006-os táviratot, amelyet a caracasi amerikai nagykövetség küldött, és amely kidolgozott öt pontot tartalmazott Chávez megbuktatására, mondta a PCJF.

Randy Saborit Mora