A hondurasi Nemzeti Ellenállási Front (FMPR) a hét végén megkezdte az élelmiszerek, a gyógyszerek és az alapvető ruhaneműk gyűjtését azokra a területekre, amelyeken végigsöpört a trópusi Agatha hurrikán, és szörnyű károkat okozott a lakosságnak. Mivel láthatólag a puccsista kormányzattól semmilyen segítségre nem számíthat a lakosság, önszerveződésbe fogott, hogy megpróbálják a károkat enyhíteni.

hon.jpgA hurrikán a legfrissebb adatok szerint legkevesebb 14 emberéletet követelt. Sok ember eltűnt, rengetegen váltak hajléktalanná. A közép-amerikai országban a legnagyobb infrastrukturális károk pont a legszegényebb rétegeket és a mezőgazdaságból élő vidéki lakosokat sújtják. 

Az Ellenállási Front az ország minden részén megkezdte a gyűjtést, hogy minél korábban el tudják juttatni a segélyeket a legjobban nélkülöző területekre.

„Mivel humanitárius katasztrófa fenyeget az ország több pontján, amely különösen olyan családokat érint, akik egyébként is nehéz körülmények között élnek, kérünk, hogy segítsd testvéreidet, segíts minket, hogy segíthessünk” – szól az Ellenállási Front közleménye. 

Az előzetes becslések szerint a katasztrófa és az intenzív esőzés és a vihar 675 lakóházat, 27 közintézményt, 17 hidat, öt iskolát és két kórházat teljesen elpusztított. 

Az áradások következtében 500 hektár terület teljesen víz alá került. A veszélyezettet területeken, az ország középső és déli részén felfüggesztették az oktatást az iskolákban. 

Közép-Amerika több országában is halálos áldozatokat követelt az Agatha hurrikán. 82 ember halt meg Guatemalában, kilenc Salvadorban.