Mi, a Latin-Amerika Társaság tagjai szolidaritásunkat és támogatásunkat fejezzük ki a bolivári forradalommal, és annak demokratikusan megválasztott vezetőjével, Nicolás Maduróval.

Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy ellenzéknek tiszteletben kell tartania a választások végeredményét, a venezuelai nép akaratát, és a látszatát is el kell kerülnie annak, hogy puccsot akar végrehajtani.

Elítéljünk mindenfajta erőszakot, így a kubai orvosok által működtetett orvosi rendelők, iskolák, PDVSA épületei, a PSUV központjai, a Mercal és a PDVAL szupermarketek, állami és közösségi média létesítmények elleni támadásokat.

Sajnálatunkat fejezzük ki a zavargások minden áldozatával, köztük a hét meggyilkolt bolivári aktivistával.

Kiállunk a bolivári forradalom szociális vívmányai mellett, és felszólítunk azok védelmére. Venezuela az elmúlt tizenhárom évben példát mutatott a világnak emberségből, és humán fejlődésből. Ezeket az eredményeket bűn lenne akárcsak félbehagyni, a lerombolásukról nem is beszélve.

Szerencsére azonban erről nincs szó, mert a venezuelai nép Hugo Chávez örökösét, Nicolás Madurót választotta meg, aki kész folytatni azt a munkát, amit Chávez éppen csak elkezdett.

Még egyszer hangsúlyozzuk, hogy a Latin-Amerika Társaság teljes mellszélességgel kiáll a bolivári forradalom és az ország demokratikusan megválasztott vezetése mellett, és minden eszközével azon lesz, hogy támogassa azt.

 

Budapest, 2013. április 17.

Kupi László

A Latin-Amerika Társaság ügyvivője