Április 14-én, vasárnap a bolivári jelölt, Nicolas Maduro nyerte meg a venezuelai elnökválasztást, még ha nem is túl nagy fölénnyel. A szavazatok 99,12%-nak átszámlálása után kihirdették, hogy 78,71 százalékos részvétel mellett Maduro 7.505.378 szavazatot (50,66%) kapott, míg Capriles 7.270.403 szavazatot, ami  a voksok 49,07 százaléka. Capriles, az ellenzéki jelölt kijelentette, hogy nem ismeri el az eredményt, és követeli a szavazatok újraszámlálását.

Hétfőn Capriles beszédet mondott, amelyet élőben közvetített az összes venezuelai magán televízió és a CNN spanyol nyelvű csatornája. Ebben a beszédben újra kijelentette, hogy nem hajlandó elismerni a választási eredményeket, és követelte a szavazatok teljes, kézi újraszámlálását. Ugyanakkor kérte a híveit, hogy hétfőn este 20 órakor vonuljanak az Országos Választási Bizottság (CNE) központi és regionális irodái elé, és hangos tiltakozásba kezdjenek.

alt

José Miguel Insulza, az Amerikai Államok Szervezetének vezetője és az Egyesült Államok kormányai is kijelentette, hogy támogatják a teljes újraszámlálást. Természetesen a spanyol kormány is csatlakozott ehhez a kórushoz és kijelentette, hogy nem ismeri el a választások eredményét.

Ezt követően nem meglepő, hogy zavargások kezdődtek az országban, az ellenzék által szervezet bandák közúti blokádokat és égő barikádokat emeltek. Prominens jobboldali ellenzéki vezetők elkezdték elterjeszteni azt a pletykát, hogy már folyamatban vannak a szavazólapok elégetései, ezekről photoshoppal meghamisított képeket is közzétettek, amelyekről természetesen gyorsan kiderült, hogy nem valódiak.

Ezt követően, a hírhedt ellenzéki újságíró, Nelson Bocaranda azt állította, hogy a Venezuelában gyógyító kubai orvosok részt vesznek a szavazólapok elégetésében, ezért több tucat Integrált Diagnosztikai Központot is megtámadtak a huligánok. Természetesen ez sem volt igaz.

alt

Az ellenzék fegyveres gengszterbandái hétfő estig hét bolivári forradalmat támogató aktivistát öltek meg, lövöldözéseket provokáltak. Megtámadták a chavista Venezuelai Egyesült Szocialista Párt irodáit, óvodákat, állami tulajdonban lévő, a szegényeknek olcsó élelmiszert áruló szupermarketet fosztottak ki. Számos állami tisztviselőt a saját lakásukban támadtak meg és inzultáltak. A fővárosban, Caracasban támadások voltak az állami kézben lévő – és Venezuelában ez a ritkább, mivel a tv-k, rádiók és újságok főleg magánkézben vannak és teljes mellszélességgel a jobboldalt támogatják – Telesur, La Radio del Sur és VTV állami médiaépületeket.

Most végleg megmutatta az úgynevezett „demokratikus” ellenzék az igazi arcát Venezuelában. Szégyenletes dühükben az elvesztett választás után a bolivári kormány szociális szimbólumait támadják, amelyek a forradalom vívmányai.

A Venezuelai Egyesült Szocialista Párt kampányának koordinátora, Jorge Rodriguez, valamint az új venezuelai elnök, Nicolas Maduro is egy készülőben lévő államcsínyről beszélt. 
Nicolás Maduro ezek után teljesen logikusan bejelentette a televízióban, hogy nem engedélyezi az ellenzék Caracas központjába, szerdára meghirdetett gyűlését, amellyel a jobboldali ellenzék a szavazatok újraszámlálását célzó követelésüket akarják alátámasztani.
„Maguk nem fognak Caracas központjába menni, hogy azt halottakkal és vérrel telítsék, ezt nem fogom megengedni” - jelentette ki Maduro, üzenve a fasiszta ellenzéknek.
Tibisay Lucena, a Választási Bizottság elnöke határozottan elutasította a kirívó imperialista beavatkozást az USA, Spanyolország és az Amerikai Államok Szövetsége részéről. Hozzátette, hogy hétfő estig megvizsgálták az urnák 54 százalékát és mindent a jegyzőkönyveknek megfelelően találtak.

alt

A venezuelai választások szabad és tisztességes mivoltát a választási rendszer bonyolultsága és többrétűsége biztosítja. Azt, hogy a választás mindenben megfelelt a polgári demokratikus normáknak is, már alátámasztotta egy olyan, igazán nem forradalmi beállítottságú szervezet is, mint a volt amerikai elnök által vezetett Carter Központ. A választásokon megfigyelőként egy sor nemzetközi szervezet is részt vett, ezekből egy sem igazolta, hogy a voksolás nem volt tiszta és demokratikus. A szokásjognak megfelelően Latin-Amerikából olyan országok hivatalos szervei is részt vettek megfigyelőként, amelyek vezetése teljes mértékben jobboldali, Mexikó, Kolumbia és Chile. Ezen országok nem rokonszenveznek a bolivári forradalommal, de mégis elismerték az eredményt.

Ami érdekes, hogy maga az ellenzéki jelölt Capriles is elfogadta tavaly októberben az elnökválasztás eredményeit, amely választást ugyanezekkel a szavazógépekkel és ugyanavval a választási névjegyzékkel bonyolították le.

A lényeg, hogy az ellenzék Chávez elnök halála után is elveszítette a választást és láthatólag nem hajlandó az eredményt elfogadni. Közel voltak a győzelemhez, de érdekes módon más választás eredményét nem kérdőjelezték meg. Amikor Capriles elnyerte Miranda állam kormányzói tisztségét, a Venezuelai Egyesült Szocialista Párt, amely korábban vezette ezt a szövetségi államot, és 40 ezer szavazattal nem tudta a pozícióját megtartani, nem óvta meg az eredményt. Amikor Chávez elnök 2007-ben elvesztette az alkotmányos reform népszavazást és nem sokkal, hanem a szavazatok 1,4 százalékával, nem nyújtott be fellebbezést, pedig a választási törvény szerint megtehette volna, hanem elfogadta az eredményt.

alt

Ahogy a választási iroda vezetője, Tibisay Lucena rámutatott, az ellenzéknek nincs semmi törvényes alapja az eredmények megkérdőjelezésére, ezért nyúl az erőszakhoz.

Pontosan láthatjuk, hogy a jobboldal Venezuelában kísérletet tesz, hogy alapjaiban sértsék meg az emberek demokratikusan kifejezett akaratát. Venezuela választott, megválasztották az új elnököt, ha kis mértékben is győzött, de győzött!

Arra kérünk minden haladó és demokratikus embert, szervezetet, mozgalmat, hogy legyenek továbbra is éberek, ne dőljenek be a multinacionális tőke érdekeit és véleményét kifejező hazug sajtónak. Arra kérünk mindenkit, hogy továbbra is fejezzék ki támogatásukat és szolidaritásukat a bolivári forradalommal, utasítsák el a jobboldal és az imperializmus hazug manőverezését, szálljanak szembe a hazugsággal és a média manipulációjával. Támogassuk, hogy tiszteletbe tartsák a venezuelai nép demokratikus akaratát.

Forrás: marxist.com, transform.hu