Vasárnap a Nagy Hazafias Pólus (GPP) elnökjelöltje, Nicolas Maduro nyerte a választásokat, így ő töltheti be az államfői posztot a 2013 és 2019 közötti ciklusban.

A Nemzeti Választási Tanács (CNE) szerint a szavazatok 99,12 százalékának összeszámlálásakor a szocialista jelölt győzött, a voksok 50,6 százalékával (7.505.338 szavazat).

Eközben a jobboldali Demokratikus Egység Kerekasztal (MUD) jelöltje, Henrique Capriles a szavazatok 49,07 százalékát szerezte meg (7.270.403 voks).

Az eredmények ismertetése közben a CNE elnöke, Tibisay Lucena elmondta, hogy ezek az adatokat akkor hozták nyilvánosságra, amikor az eredmény már megfordíthatatlan, és a függőben lévő szavazatok nem változtatják meg a végeredményt.

Lucena elmondta azt is, hogy az választási tanács beszélt a jelöltekkel, hogy kommunikálják a jelentést, és az embereket a nyugalmuk megőrzésére szólította fel a választások napjának sikeres lebonyolítását követően.

Ma Venezuela nyilatkozott meg és keményen tette ezt – tette hozzá, megjegyezve, hogy most az embereknek a döntésnek megfelelően kell eljárniuk.

Jelentések szerint 18,9 millió venezuelai volt szavazásra jogosult, köztük 100 ezren külföldön.

A választásokat összhangban azt alkotmány rendelkezéseivel Hugo Chávez március 5-i halála után írták ki.