A chilei kongresszus megkezdte annak a törvényjavaslatnak a vitáját, amelyik az ország történetében először biztosítana jogokat az azonos nemű pároknak. A Sebastián Piñera által benyújtott javaslat értelmében az egészségügy, a nyugdíj és az öröklés területén az azonos neműek is azonos jogokat kapnának, a házasságot viszont továbbra is csak és kizárólag heteroszexuális párok számára engedélyezné.

Piñera elnök már tavaly augusztusban benyújtotta javaslatát a törvényhozásnak, az azonban egészen szerdáig nem kezdett hozzá annak tárgyalásához, mivel ehhez szükség volt a Szenátus Alkotmányos, Jogalkotási és Igazságügyi Bizottságának jóváhagyására, amely egészen eddig késlekedett.

A chilei társadalom hagyományosan a legkonzervatívabb Latin-Amerikában, így aligha meglepő, hogy a progresszív jogok elfogadásának terén az ország az utolsók között kullog. A válást mindössze 2004-ben engedélyezték, míg az abortusz mai napig szigorúan tiltottnak számít. Ez a konzervativizmus a melegjogok terén is megmutatkozott. Chile mindössze 1999-ben törölte el azt a törvényt, amely egészen addig büntette azonos neműek közötti szexet, miközben ugyanezt például Argentína és Brazília már a 19. században megtette.

alt

Ennek ellenére a melegmozgalmak egyre erősödnek az országban. Jól mutatja ezt, hogy a tavalyi népszavazáson – amikor először nyílt lehetőség arra, hogy ezt felvállalhassák – a lakosság közel 0,5 százaléka, 350 ezer ember vallotta magát másnak. Ez az arány egyébként magasabb, mint Argentínában vagy Uruguayban, ahol legális az azonos neműek közötti házasság.

A szabályozás liberalizációja már tavaly januárban megindult. A chilei kormány ugyanis 2012 elején úgy döntött, hogy eltörli azt a törvényt, amely tiltotta a homoszexuálisok számára a véradást.

Szintén a tavalyi év fejleménye, hogy márciusában az Amerika-közi Emberi Jogi Bíróság (IACHR) arra kötelezte a chilei államot, hogy fizessen kártérítést annak a leszbikus anyának, akinek örökbefogadáshoz való jogát a Legfelsőbb Bíróság azzal az indokkal tagadta meg, hogy egy másik nővel él együtt. Emellett az IACHR arra is utasította a chilei államot, hogy kezdje meg igazságszolgáltatásának tagjai számára a felvilágosító oktatást a nemek közötti egyenlőségről.

Az első lépést a jogszabályi modernizációban már tavaly megtette a chilei kongresszus, miután elfogadta a megkülönböztetés elleni jogszabályt, amelyet gyakran hívnak Zamudio törvénynek, a korábban szexuális orientáltsága miatt brutálisan meggyilkolt Daniel Zamudio után, akinek esetében a tettesek ráadásul meg is úszták, mivel az addigi szabályozás értelmében egy homoszexuálist megölni nem számított bűnnek.

A tavalyi évben a progresszív jogok elfogadásának fontos alapjait tették le, amelyek eredménye remélhetőleg az azonos nemű párok teljes körű egyenlőségének elismerése lesz.