A törzsi népek érdekvédelmi szervezeteként ismertté vált Survival International bírósági eljárást indított Párizsban, hogy megakadályozza az Arizona állam területén élő hopi törzsek szenttárgyainak nemzetközi kereskedelmét. A 11 órás meghallgatáson azt próbálták megakadályozni, hogy sor kerüljön pénteki árverésre, ahol mintegy 70 festett maszkot terveznek értékesíteni.

A pénteki aukció felháborította a hopi törzs tagjait, ugyanis a kalapács alá kerülő úgynevezett kachina maszkok állításuk szerint isteni szellemeik által lettek megáldva, így az árverés lényegében szentségtörést jelent.

alt

Ugyanakkor a Neret-Minet cég ragaszkodik az aukció megtartásához, ugyanis állítások szerint a maszkokat rendelkezésükre bocsájtó francia gyűjtő harminc éves egyesült államokbeli tartózkodása során teljesen legálisan jutott gyűjteményéhez.

Az árverés jogosságát viszont vitatja Stephen Corry, a Survival International igazgatója. „Úgy vélem elég egyértelmű, hogy ezen tárgyak értékesítése mély fájdalmat és szorongást okozna a hopi törzs tagjai számára”.

„A hopik számára ezek nem múzeumi tárgyak, hanem egy szerves, élő és virágzó kultúra részei, amelyet meg kell őrizni és tiszteletben kell tartani” – fogalmazott Corry.

A hopi törzsfőnöke, LeRoy Shingoitewa úgy fogalmazott: mi úgy véljük, hogy ezeket a tárgyakat ellopták tőlünk, és vissza kell vinni azokat az azok gondozására megfelelő figyelmez fordítani képes Kachina főnökökhöz”.

*Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy ez nem egy latin-amerikai hír, de úgy gondoljuk, hogy egy érdekes, az egész régiót érintő problémára világít rá.