Február közepén a bolíviai kormány úgy döntött, hogy államosítja az országban működő és reptéri szolgáltatásokkal foglalkozó spanyol tulajdonú SABSA vállalatot, mivel túl sok panasz érkezett annak működésére. A vállalat dolgozói korábban éveken át panaszkodtak, hogy súlyos szabálytalanságok és visszaélések történtek.

Az ország elnöke, Evo Morales, meghallgatva a szakszervezetek véleményét és kérését, úgy döntött, hogy államosítja a vállalatot, hogy sikerüljön kiküszöbölni az eddigi anomáliákat. Az egyik ilyen legsúlyosabb az volt, hogy amíg a vállalat vezetői havonta 127 millió bolivianós fizetést vittek haza (ez nagyjából 18 millió amerikai dollárnak felel meg), addig elmaradtak a szolgáltatások javításához szükséges beruházások, ironikus módon éppen pénzhiány miatt… Most az államosítással véget ért ez a nyílt lopás és kifosztás.

A légi utasforgalom 50 százalékkal nőtt az országban az elmúlt hat évben, amely annak volt köszönhető, hogy az állam beruházásainak köszönhetően új repterek nyíltak, a meglévő infrastruktúra pedig jelentősen javult. Ennek a hasznát eddig a spanyol cégek fölözték le, nagyságrendileg 20 millió amerikai dollár összegben vittek ki pénzt az országból.

Miközben zsákszámra vitték ki a pénzt az országból, a multinacionális cégek igyekeztek a munkát kiszervezni, és a béreket befagyasztani, amivel sok munkásukat lehetetlenítették el. Ez ellen a SABSA szakszervezetei többször is felléptek, sztrájkokat szerveztek, mind hiába, a spanyol tulajdonosokat nem különösebben érdekelte. Ezért is támogatták teljes mellszélességgel a munkások az államosítást.

A cégek természetesen felháborodtak az intézkedésen, és a spanyol kormányhoz fordultak védelemért, pedig a bolíviai kormány kompenzációt ajánlott fel nekik, ami ismerve a körülményeket fölöttébb lovagias lépés volt… La Paz eddig minden esetben kártalanította azokat a cégek tulajdonosait, amelyeket állami tulajdonba vett.

Az államosítás azonban csak az első, bár kétségtelenül talán a legfontosabb lépése volt az átalakulásnak, amelyen a vállalatnak át kell menni. Nem elég ugyanis, ha a tulajdonos személye változik, a munka szervezésének módja is meg kell változzon. Az eddigi változások mindenesetre arra utalnak, hogy a bolíviai kormány elkötelezett ezen változások véghezvitele mellett.