A Hands Off Venezuela finnországi szervezete két szolidaritási akciót szervezett a hondurasi ellenállási mozgalommal való szolidaritásra az elmúlt hetekben. Az első esemény július 29-én volt az Egyesült Államok helyi nagykövetsége előtt, ahol körülbelül 30 ember – akik nagy része a HOV tagja – egy petíciót adták át a nagykövetnek.

mustasaari-ja-miekkari-035.jpgRauni Salminen beszélt a hondurasi helyzetről és arról, hogy hogyan távolították el Zelayát az országból, valamint, hogy a média milyen hazugságokat közölt róla. Elmondta, hogy az USA milyen kétarcú szerepet játszik ebben a helyzetben, mivel egyrészt az ENSZ-ben arra szavaz, hogy Zelaya azonnal és feltételek nélkül visszatérhessen, másrészt viszont folytatja Micheletti de facto kormányának a finanszírozását és a Palmera bázison – ami a főváros, Tegucigalpa mellett található – hondurasi katonákat képez ki. 

Ez a nagykövetnek címzett petíció, amelyet átadtak:

„Tisztelt Nagykövet Úr,

Nagyon aggódunk azok miatt a kijelentések miatt, amit Mrs. Hillary Clinton külügyminiszter asszony tett, amikor Zelaya elnök megpróbált visszatérni Hondurasba a nicaraguai Las Manos határvároson keresztül. Fegyverek és golyóálló mellény nélkül ment, nyíltan, ahogy Honduras legitim elnökeként kell tennie. 

Csodálkozunk, hogy Mrs. Clinton nem emlékszik arra, hogy az USA együtt szavazott a világ minden országával arról, hogy Zelaya elnök azonnal és feltételek nélkül térhessen vissza. 

Az is mélyen aggaszt minket, hogy az USA tisztviselői még csak nem is kommentálták a Micheletti de facto kormánya által elkövetett gyilkosságokat és az emberi jogok minden napos megsértését. Reméljük, hogy ez a nemtörődömség nem fog folytatódni. 

Aggódunk amiatt, hogy az Amerikai Egyesült Államok továbbra is segélyeket küld Hondurasba és így segíti a puccs vezetőit. Az is aggaszt minket, hogy az USA továbbra is folytatja a hondurasi katonaság kiképzését, annak ellenére, hogy megsértik a saját nemzeti törvényeiket. 

mustasaari-ja-miekkari-038.jpgAz a tény, hogy a School of America (amerikai iskola) képezte ki katonailag, azokat az embereket, akik a puccs mögött állnak, szintén elgondolkoztat minket arról, hogy az Egyesül Államok külpolitikája valójában a latin-amerikai demokratizálódási folyamatokat akarja-e aláaknázni. 

Ebben a pillanatban Zelaya elnöknek és a hondurasi népnek szüksége van mindannyiunk segítségére, legfőképpen az USA gyors és teljes támogatására, mivel az USA mindig a demokrácia védelmezőjeként mutatja be magát. 

Hands off Venezuela Finnország”

A második esemény augusztus 11-én volt, amikorra a hondurasi ellenállási mozgalom egy nemzetközi szolidaritási napot kezdeményezett ügyükkel kapcsolatban. Ennek kapcsán a Hands off Venezuela finnországi szervezete egy másik tüntetést szervezett. Ez alkalommal Helsinki központjában a három patkolókovács szobránál – ami egy nagyon ismert helyi találkozóhely – volt a demonstráció. Transzparenseket és plakátokat tartottak a következő szövegekkel: „demokráciát Hondurasnak – viva Zelaya!”, „Miért hallgat a média a Hondurasban történő emberi jogok megsértéséről?”, „USA, hagyd abba a segélyek juttatását a puccsistáknak”. 

Itt a Hands off Venezuela Finnország három tagja mondott beszédet: Juhani Valo, Rauni Salminen és Stig Lång. 

Annak ellenére, hogy a tüntetés kis méretű volt, a beszédeket lehetett hallani a közeli kávézókban és rengeteg járókelő volt a környéken, mivel itt található Helsinki bevásárló utcája is.

Mindkét rendezvényen szórólapokat osztogattak a puccsról, valamint az azt elítélő nyilatkozatokat és egy, a jelenlegi helyzetről szóló szórólapot.  

mustasaari-ja-miekkari-041.jpg