A Karib-térségi és a Latin-amerikai Államok Szövetsége (CELAC) ebben az évben kibővített régiós együttműködési ügyrenddel ülésezik középpontban a szociális jelentőségű témákkal, nyilatkozta a kubai kancellár, Bruno Rodríguez.

A jelenleg Havanna városában ülésező CELAC sajtótájékoztatóján a diplomata kifejtette, hogy a régióban uralkodó egyenlőtlenségek megszűnő félben vannak az energia, pénzügy, környezetvédelem, mezőgazdaság, tudomány, technológia, közlekedés és az iparosítás területén egyaránt.

Rodríguez elmondása szerint a következő hetekben az események beütemezése alapján kerül sor minden fontos ügy megvitatására az integrációs folyamatok vezetőinek ülésén, amely a térség 33 független országát foglalja magába Kubával együtt, amely ország 2013-ban a soros elnökségért felelős.

A program főleg a régió elsőbbséget élvező ügyeire, mint például a munkacsoportok motiválására és más olyan akciókra koncentrálódik, amely lehetővé teszi a változatosságot és a Karib-térség országainak fejlődését – nyilatkozta a kubai külügyminisztérium, ahol jelenleg a CELAC Trojka szervezet képviselői üléseznek Kuba, Chile, Costa Rica és Haiti részvételével.

A kancellár elmondása szerint a vezetők tanácskozása mellett a CELAC vezetői mezőgazdasági fórumokat szerveznek a különböző munkacsoportok eszmecseréjével kapcsolatban illetve „lehetőség szerint a Trojka szervezet ülése kibővítve a CELAC tagokkal és néhány nemzetközi szereplő részvételével is.

„A hivatali személyek nyilvánosságra hozták a közösség egyéb szektorai (Oktatási Minisztérium – február hónapban Kuba által szervezve, Kultúráért felelős Minisztérium – Suriname-ban március hónapban, Környezetvédelmi Minisztérium – Ecuador városában április hónapban) között nemrégiben megtartott politikai rendezvényeket is.

Korábban már Rodríguez kubai kancellár ugyanitt Havannában szervezte meg a Trojka első ülését, amelyet Kuba, Chile, Costa Rica és Haiti országai alkotnak. Utóbbi a Karibi Közösség (Caricom) képviseletében is résztvevő ország volt az ülésen.

Chile Külügyminisztere Alfredo Moreno, Costa Rica Külügyminisztere Enrique Castillo és Haiti Külügyminisztere Pierre-Richard Casimir elismerték a találkozó fontosságát és nyilvánosságra hozták az országuk kormányainak kompromisszum készségét és a hivatali blokk együttműködését a regionális integráció érdekében.

A felszólalások során a négy ország kancellárjai kiemelték Latin-Amerika és a Karib-térség lehetőségeit, mint például a lehető legkisebb változtatások alkalmazásával a térségi együttműködés szükségességét, egy konszenzus létrehozását a béke fenntartása érdekében, a szegénység csökkentését, az ENSZ alapokmányának illetve az államok szuverenitási jogának tiszteletben tartásával.

Fordította: Gáspár Nikolett