Gloria Inés Benítez kolumbiai szenátor bírálta, hogy még mindig nem sikerült megoldást találni arra a válságra, amelyet a kormány agrárpolitikája okozott azzal, hogy transznacionális vállalatoknak adta a földeket, ami teljes egészében tönkretette a mezőgazdasági szektort.

A Prensa Latinának tett nyilatkozatában Benítez, aki a Polo Democrático Alternativo szenátora ezt másik szektorok, például a tej-, hús-, kávéágazatok helyzetéhez hasonlította, illetve más munkásokéhoz, akik a szabadkereskedelmi szerződések gyakorlatának és hatásának áldozatai.

A kávémunkások is még mindig gondokat és nehézségeket okoznak, mert a kormány nem teljesítette a munkások február 28-án kezdett és március 8-án felfüggesztett, a kávétermelést megbénító sztrájkjának befejezése feltételéül támasztott megállapodásokat.

„Úgy gondolom, hogy a kávémunkások követelései méltányosak. Mi támogatjuk őket innen a kongresszusból” – mondta.

„A kávétermelők segítségével számos iskola, vízvezeték, kommunikációs hálózat és más dolog épült. A kormány nem kerülheti meg őket. Mi, törvényhozók megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy meghallgassuk őket.” – mondta.