Antigua és Barbuda szigetország nemzetbiztonsági minisztere, Errol Cort nemrégiben összehívta a karibi szigetek képviselőit, annak érdekében, hogy szembesítse őket a növekvő bűnözési adatokkal, illetve egyben azért is, hogy felhívja a figyelmet a kölcsönös együttműködés fontosságára a térségben.

A Caribbean News napilap értesülése szerint a nemzetbiztonsági rendszerek ülése alatt Cort miniszter azt javasolta az országok képviselőinek, hogy ezentúl azokat a kitoloncolt bűnözőket is nyilván kell tartani, akik más országokban tartózkodnak, mint például az Egyesült Államokban, Kanadában vagy az Egyesült Királyságban.

Ez az akció, elmondása szerint a jövőben hozzájárul a Karib-térségen belül uralkodó bűnözés és az erőszak elleni fellépéshez.

Ezzel együtt a térség saját belső védelmi szervezetének és rendőrségének a felállítását is kezdeményezte, amelyek a bűnözés visszaszorításában segíthetnének.

A bűnözés az egyik legnagyobb akadálya a térség gazdasági fejlődésének, nyilatkozta nemrégiben Saint Vincent és a Grenadine-szigetek miniszterelnöke, Ralph Gonsalves.

„Semmi nem jelent nagyobb fenyegetettséget a gazdaság jövőjére nézve, mint a jelen lévő bűnözés” – mondta a bahamai kormány képviselője, Perry Christie.

Egy Jamaicában megjelenő újság leírása szerint: „Az erőszakhullám gazdasági nélkülözést, szektorális hiányt eredményez.” Haiti és Guyana kivételével, Trinidad és Tobago valamint a Bahamák szigetvilágában azonban egy főre eső jövedelem elég magasnak mondható a többi országhoz képest.

Bizonyított tény, hogy a határokon is átívelő bűnözés a kábítószer kereskedelemnek köszönhető, amely nagyban növeli a bizonytalanság érzetet az olyan drogtermelő és fogyasztó országokban is, mint Jamaica, Belize vagy Saint Vincent és a Grenadine-szigetek.

A megtermelt kokain szállítási útvonala Közép-Amerikán és a Karib-térségen keresztül ível egészen az Egyesült Államokig. Az ENSZ forrása alapján elmondható azonban, hogy ugyanezen térségekben van a legnagyobb fogyasztópiaca is az illegális bódítószereknek.

Fordította: Gáspár Nikolett