A guantanamói tisztviselők kénytelenek voltak beismerni a hét elején, hogy a Kuba területén üzemeltetett amerikai koncentrációs tábor foglyai közül egyre többen csatlakoznak az éhségsztrájkolókhoz.

Robert Durand kapitány állítása szerint a múlt heti huszonegyhez képest immáron huszonnyolc rab utasítja vissza az ételt, hárman pedig már kórházba is kerültek emiatt, mivel súlyos kiszáradást diagnosztizáltak náluk. Emellett 10 rab esetén kényszeretetést alkalmaz a hadsereg, hogy megakadályozza a túlzott súlyveszteséget.

Ezzel szemben a foglyok jogi képviseletét ellátó egyetemi jogászprofesszor, Ramzi Kassem állítása szerint a valós számok ennél sokkal magasabbak, és legalább százhatvanhatan éhségsztrájkolnak, többségük fizikai állapota meglehetősen leromlott.

Az egyik szíriai fogoly, Abdehhadi Faraj már közel 15 kilót vesztett tömegéből, súlyos hasi fájdalomra, migrénesre fejfájásra, szédülésre és véres hányásra panaszkodik. Egy jemeni fogoly hasonló súlyveszteségen ment keresztül.

Carlos Warner, a kuvaiti Fayez al-Kandari ügyvédje arról számolt be, hogy védence borzalmasan lefogyott, és alig képes megállni a lábán. „Borzalmasan néz ki. Attól tartok, hogy ha a táborvezetése hagyja, hogy minden így menjen tovább, akkor egy-két hónapon belül többen is meg fognak halni” – mondta Warner.

A mostani éhségsztrájk február 6-án kezdődött, mivel a foglyok elégedetlenek fogva tartásuk körülményeivel, és azzal, hogy mindenféle vád nélkül tartják őket fogva és kínozzák őket rendszeresen. Emiatt a tábor történetében már több alkalommal is sor került éhségsztrájkra.

A guantanamói koncentrációs tábort egyébiránt az Egyesült Államokban is rendszeresen bírálják, mivel nem rengetegen kerülnek oda ártatlanul, pusztán arab származásuk miatt, és ráadásul mivel a tábor nem az Egyesült Államok területén található (azt 1903 óta örökösen „bérlik” Kubától), ezért az amerikai jogrendszer nem érvényes rajta, így bármilyen embertelen módszert használhatnak a kínzásokhoz.