Nicaraguai szakértők a héten annak kivizsgálásába fogtak, hogy mi okozta a San Francisco Libre önkormányzatban található Xolotlan tó tömeges halpusztulását.

Amíg a tragédiát kiváltó okok körüli bizonytalanság továbbra is fennáll, megtiltják az ilyesfajta ételek fogyasztását a térségben, hogy megelőzzék az egészségkárosító hatásokat.

A Természeti Erőforrásokért Felelős és Környezetvédelmi Minisztérium (Marena) akkor rendelte el ezt az intézkedést, amikor bizonyítást nyert, hogy több ezer hal pusztult el, főleg a San Francisco Librében található San Ramón közösségben.

Juana Argeñal marena miniszter elmondta, hogy minisztériumi tisztviselők körbejárták a területet, és azt állapították meg, hogy a tó ott „másként néz ki, mint a felsőbb területeken”.

Ezért az Egészségügyi Minisztérium (Minsa) brigádja meglátogatta a helyszínt, hogy vízmintákat vegyen, és meghatározza a katasztrófához vezető okokat, amely úgy tűnik, hogy eddig nem érintett más fajokat.

Argeñal arról számolt be, hogy egy közös bizottság, amelyben a Minsa, a Marena és a helyi kormányzat képviselteti magát, fogja meghatározni a térségben bevezetendő megelőző intézkedéseket.