Egy jó tanács: ne izgasd fel magad, ha felbukkan egy kubai stílusú Don Quijote evezőt és nuncsakut lóbálva! Nincs mitől félned… hacsak nem vagy élőhalott. Ő egyébként egy túlélő. Egy kitaszított. Ő Juan, a zombivadász.

Erősen a Haláli hullák hajnalától és más zombi klasszikusoktól ihletetten a kubai rendező, Alejandro Brugues merészen úgy döntött, hogy a Juan de los Muertos (a magyar címe Juan, a zombivadász) című filmjében Havanna békés városába hozza ezeket a lényeket, ahol Juan és vad bandája kihozza a maximumot a legutóbbi válságból…

A cselekmény egyszerű, de extravagáns. Juan maga köré gyűjt egy csapat furcsa figurát, hogy egy kis pénzt csináljanak a helyzetből: Lazarót, a cinikus kukkolót, az ő dzsigoló fiát, Vladit, egy China nevű transzvesztitát, és Primót, az izomkolosszust, aki nyomban elájul a vér látványától.

Ebben a történetben az Alexis Díaz de Villegas által megformált Juan, az antihős egy lúzerből sikeres zombiölő üzletember lesz, aki elfogadható áron megöli a „szeretteidet” és kedvezményt ad a gyerekekre és az idősekre… a külföldiekért viszont felárat kér.

Az eredmény egy hullámzó komédia. Ez a néha eget rengetően vicces, néha gyenge független film elnyerte a kritikusok és a nézők elismerését egyaránt. Miközben a forgatókönyv nem olyan erős, mint az eredeti ötlet, a történetet megmenti a főszereplő Juan végső fordulata, aki mindent kockára tesz, hogy a szülőföldjén harcoljon.

A film, a különböző értelmezéseken túl, elismerést érdemel, amiért ez az első, igazán tisztességes kísérlete egy kubai rendezőnek, hogy belépjen a zombik divatos világába, friss, önkritikus szellemmel és sziporkázó cinizmussal. Ráadásul a különleges effektek a kubai mércéhez mérve látványosak.

Oké, van a filmben néhány egyszerű és megjósolható poén, és felhasznál bizonyos kliséket Kubáról és annak körülményeiről, de emlékezetes jeleneteket is tartalmaz, mint amilyen például friss hús után kutató zombiáradat a Malecónon és a víz alatt lépdelő több száz élőhalott nagyon jól megcsinált digitális cápákkal körülvéve.

Amikor a filmet 2011-ben bemutatták Brugués úgy fogalmazott, hogy ez „egy teljesen tiszteletlen vígjáték, teli akcióval és kalanddal, amely képes megijeszteni, és ugyanakkor a székhez szegez, azzal, hogy megmutatja, hogy kik is vagyunk.”

A Juan de los Muertos számos díjat kapott azóta, hogy fesztiválokon szerepel szerte a világon. Legutóbb a 2013-as Goya-díjat kapta meg a Legjobb Latin-amerikai Film kategóriájában, mégha némelyek csodálkoztak is azon, hogy egy ilyen magas gore-faktorral bíró komédia, hogy tudta legyőzni a mexikói After Luciát, az argentin Clandestine Childrent vagy a paraguayi Seven Boxest.

Mindenesetre mi, kubaiak, kinevetjük a problémáinkat, legyenek azok evilágiak vagy túlvilágiak. Már van egy Vámpírok Havannábanunk (az 1984-es Juan Padrón film), és most már vannak zombijaink is. Eme újságíró csak remélni tudja, hogy nem csinálnak második részt a Juan, a zombivadásznak… a folytatások rendszerint nem sok jót tartogatnak.

Charly Morales

Forrás: The Havana Reporter

Megjegyzés: A kubai zombifilm, Juan, a zombivadász címen februártól Magyarországon is megvásárolható DVD-n az ADS Service kiadásában.