Az Egyesült Elnöki Egészségügyi Központban ápolt és a nemrégiben elhunyt Hugo Chávez elnök kezelése során végzett odaadó munkájukért a venezuelai kormány szám szerint hét kubai orvosnak adományozza oda a „Felszabadító” érdemrendet.

A „Felszabadító” érdemrend Venezuela egyik legfontosabb megkülönböztetője a többi országtól. Simon Bolívar azért hozta létre, hogy megérdemelten megjutalmazhassák a haza érdekében végzett elkötelezett és kiemelkedő eredménnyel zárult cselekedeteket.

Az elmúlt kedden megjelent hivatalos határozatban Nicolás Maduro elnökhelyettes megjegyezte, hogy az orvosok „Elkötelezetten és hűségesen vigyáztak a mi bolivári forradalmunk legfelsőbb parancsnokára Hugo Rafael Chavéz Fríasra.„

A kitüntetések átadására a mexikói Nemzeti Hírügynökség (Notimex) közreműködésével kerül sor és név szerint a következő orvosok kapják: Roberto Castellano García, Jorge González Pérez, Ibrahim Fernández Rodríguez, José I. Fernández Cuesta, Midiala Rodríguez Calvo, Laura Hernández Vidal, Pedro Águila Griñan.

A határozat szerint a hét kubai orvos „Ragyogó példája a hazafiságnak és a forradalmi hitnek, hiszen időt és szeretetet nem sajnálva dolgoztak, mint az Egyesült Elnöki Egészségügyi Központ alkalmazottai.”

Chávez négy műtéti beavatkozáson esett át. A dokumentumból idézve: „Ezek a személyek remek példái a dicséretre méltóan megszervezett előkészületekre, folyamatos munkára, kimagasló elkötelezettségre, kitartásra és állhatatosságra. A felsoroltak mind megmutatkoztak a teljes összhangban, hatalmas odaadással végzett munkában is.”

Chávez 58 éves korában hunyt el miután 20 hónapon át küzdött a rák ellen, és amelynek a kezelését főként Kubában végezték. Ott összesen négy műtéti beavatkozást végeztek el illetve a kemo- és sugárterápiás kezelések többségét.

A betegség diagnosztizálása után sem maga az elnök, sem a venezuelai kormány nem szerették volna nyilvánosságra hozni a rák típusát és a kezelések részleteit, amelyeket Hugo Chávez hosszú időn át kapott.

Fordította: Gáspár Nikolett