Környezetvédelmi rendkívüli állapotot hirdetett a perui kormány hétfőn az Amazonas régióban, hogy eltávolíthassa az argentin tulajdonosú Pluspetrol által okozott folyami olajszennyezést. A perui környezetvédelmi minisztérium adatai szerint a víz ólom, bárium és króm tartalma sokkal magasabb a megengedettnél.

A Pastaza vízgyűjtő közelében lakó indián törzsek már évek óta panaszkodtak a környezet szennyezésére, és az egymást követő kormányok eddig nem tettek semmit. A szennyezés már csak azért is érinti súlyosan a kecsua és asuar törzseket, mert azok vadászó-gyűjtögető életmódot folytatnak, így nagyban függenek a természet állapotától.

„A Pluspetrol már 12 éve folytatott kitermelést a területen, és most a perui kormány arra fogja kötelezni őket, hogy takarítsák fel a szennyeződést” – mondta Manuel Pulgar-Vidal, környezetvédelmi-miniszter. Hozzátette, hogy a terület előző használója, az Occidental Petroleum szintén súlyosan környezetkárosítóan végezte tevékenységét.

A Pluspetrolt egyébként idén januárban 7,25 millió angol font összegű bírsággal sújtották.

A Pastazai Kecsua Szövetség elnöke, Sixto Shapiama üdvözölte a kormány rendkívüli intézkedéseit, és azt nagy eredménynek titulálta, mivel „az elmúlt évtizedekben a kormányok sohasem akartak szembenézni a valósággal”. Azt is hozzátette Shapiama, hogy az olajszennyezés eddig súlyos következményekkel járt törzsére, hiszen rengeteg gyermek született rendellenességgel, és rengeteg anya vetélt el.

De nem csak az olajszennyeződés az egyedüli környezeti probléma, amivel szembe kell néznie a perui kormánynak.

A múlt héten publikált felmérés szerint az őserdővel borított régiókban élő minden ötödik felnőttből négyben a megengedettnél nagyobb mennyiségben fordul elő higany, míg a piacon kaphatok halak közel 60%-a higanyszennyezett.

A Carnegie Institution for Science jelentésében úgy fogalmazott, hogy kritikus a közegészségügyi helyzet ebben a régióban. A legveszélyeztetettebbnek a szülőképes korban lévő nőket nevezte meg a jelentés, hiszen a higanyban lévő neurotoxin átkerülhet a babákba is, akikben maradandó agykárosodást okozhat.

A higany az illegális aranybányászatból származik, amelyet közel 40 ezer munkással űznek a brazil-bolív-perui hármas határ közelében.