Több mint hárommillió paraguayi nem jut ivóvízhez, ismerte el a kormány a Víz Világnapjához kapcsolódó ünnepségek háttérmunkálatai során.

A Nemzeti Környezetvédelmi Közegészségügyi Szolgálat igazgatója, Mariano Fleitas részletezte azokat a hiányosságokat, amelyek az ország lakosságának legalább az egynegyedét érintik, noha a nem hivatalos azt mutatják, hogy nagyobb azon családok száma, amelyek nem jutnak ivóvízhez.

Fleitas megjegyezte, hogy azoknak az intézményeknek az erősítésére van szükség, amelyeknek része van az emberek ivóvízhez való hozzáférésének megvalósításában és annak ellenőrzésében, nem pedig megszüntetésére, ahogyan ez jelenleg történik.

Az ivóvíz hiánya főleg Chaco körzetét és az ország középső részét érinti. A legsúlyosabb helyzet Concepción, San Pedro, Canindeyú, Misiones és Alto Paraná megyékben van.

A vízhiány olyan kérdéseket is felvet, mint a folyók és a tározók szennyezettsége, mint például a híres Ipacarai tó esete, ami annyira szennyezett, hogy a hagyományosan kék színe sötétzölddé változott és rossz szagot áraszt.