A dél-amerikai országok rendkívüli csúcsértekezlete több tervet, köztük egy 300 millió dolláros rekonstrukciós alapot hagyott jóvá a földrengés pusztította Haiti újjáépítésére, miközben folytatja a napi segélyezési feladatok ellátását is. Az ecuadori fővárosban szerdán véget ért tanácskozás részvevői felszólították a külföldi hitelezőket, hogy töröljék Haiti adósságait, amelyek mintegy 1300 millió dollárra rúgnak. Venezuela bejelentette, hogy egymaga 395 millió dollár tartozást enged el.

unasur_3.jpg

Elfogadták René Préval haiti elnök kérését, hogy három fő irányban fogjanak hozzá a tennivalókhoz: elsőként a fő országutak újjáépítését, másodjára a mezőgazdasági szektor megsegítését, harmadikként pedig az egészségügy rekonstrukcióját javasolta.

A Dél-amerikai Nemzetek Uniója, az UNASUR ideiglenesen felfüggeszti a Haitiból érkező termékek megvámolását, és azt ígérte, hogy ösztönözni fogja vállalatait a beruházásokra a sok munkaerőt igénylő gazdasági ágazatokba. Elfogadta, hogy küldjenek összehangoltan építőipari gépeket a szigetre a konkrét feladatok elvégzésére. Egyeztetik a légi és tengeri szállításokat is a kapacitások jó kihasználása érdekében.

A 300 millió dolláros újjáépítési alapból 100 milliót a tagországok adnak össze, 200 milliót pedig az Amerika-közi Fejlesztési Banktól kérnek Haiti számára enyhe feltételekkel. A részvevők ezt még februárban konkretizálni akarják, ezért képviselőik 20-án újabb találkozót tartanak Mexikóban. Együttműködési tervek születtek Haitival energiaügyben, az újraerdősítésről, a tagországokban élő haitiak helyzetének szabályozásáról és a haiti kormányközpont újjáépítéséről Port-au-Prince-ben.

Préval elnök hálás köszönetét fejezte ki, különösképpen azért, mert - mint mondta - "olyan országok nyújtanak segítséget, amelyek maguk is szükséget szenvednek". Kiemelte azt is, hogy éppen olyan határozatok születtek, amelyek a kormánya által megjelölt szükségleteket elégítik ki.