Kuba és Nicaragua csütörtökön új alapokra helyezte együttműködését azzal, hogy kétoldalú megállapodásokat kötöttek a meteorológiai és a szeizmológiai vizsgálatokra vonatkozó műszaki-tudományos kooperáció területén.

A megállapodás tartalmazza a természeti erőforrásokkal felhasználásával és azok megőrzésével kapcsolatos témákat, különösen a globális klímaváltozás okozta nemzetközi helyzetre való tekintettel.

Dr. Guilermo González, a nicaraguai katasztrófavédelem vezetője azt is elmondta, hogy mivel országában az elmúlt évben többször kifejezetten erőteljes szeizmikus mozgások voltak, ezért a kubai kormány szakértőket fog küld Nicaraguába, hogy elősegítsék a megfelelő szakosított intézmények munkáját. A most aláírt dokumentum emellett azt is célozza, hogy elősegítse a két ország intézményeinek együttműködését.

Az ilyen jellegű együttműködések, mint amilyen most Kuba és Nicaragua között köttetett, egyre gyakoribbá válik a régióban, ugyanis az együttműködési társulások, a CELAC (Latin-Amerikai és Karibi Államok Közössége) valamint az ALBA (Mi Amerikánk Népeinek Bolivári Szövetsége) kifejezetten bátorítja azokat.