Amerika viszont Venezuela visszahódítására készül.

A Chávez-barátnak korántsem nevezhető Euronews EU-s hírtelevízió honlapja közvélemény-kutatást végzett olvasói körében. "Ön szerint negatív vagy pozitív Hugo Chávez öröksége?"

Az európai nézők több mint kétharmada szerint Chavez jót tett Venezuelával, holott a tévéből csak rosszat halottak róla:

"Do you think Hugo Chavez has left a positive legacy?

YES (71% - 2443 votes)

NO (22% - 746 votes)

I DON'T KNOW (7% - 233 votes)"[i]

Közben Venezuela elnökét gyászolja. Sokan úgy, mint egy szentet. Több százezer ember öltötte fel Chávez kedvenc vörös ingjét-pólóját. Az egyik gyászoló egy táblát tartott fel rendhagyó szentháromsággal: Chávez, Bolívar és Krisztus. Megmosolyoghatjuk ezt a gyermeki naiv lelkesedést, de én inkább irigylem tőlük. Ők még tudnak hinni és érezni.

Az amerikai CNN közben gyalázni kezdte a még ki sem hűlt elnököt. Szakértőjük szerint Chávez elszegényítette országát és egy diktátor volt. Ha jót akarnak, mostmár vissza, lábhoz! Amerika nagylelkű és megbocsátja, hogy a nép eddig Chávezt támogatta! Mintha ez háborús bűn lett volna.

Sőt, az USA hajlandó lenne még Kubát is szárnyai alá venni, amely Chávez személyében elvesztette fő támogatóját. Energia és pénzügyi forrását. Venezuela tartotta életben Kubát. Átvették a volt Szovjetunió szerepét.[ii]

Hát ez a különbség: van aki gyászol és sír, van aki számítgat az elnök koporsója fölött.

Gémesi Gábor


[i] http://www.euronews.com/news/you/

[ii] Vagy inkább egy kölcsönös segítségnyújtáson alapuló kapcsolatot építettek ki, amelynek talán legjobb példája az olajért Venezuelában egészségügyi és oktatási szolgáltatásokat nyújtó kubai orvosok és tanítók ezrei. Latin-Amerika Társaság