A venezuelai lakosság többsége támogatja Chávez elnököt, miközben az ellenzék reakcióiban egyre inkább elveszíti a realitásérzékét, érvei egyre alaptalanabbak lesznek, mondta Oscar Schemel, a Hinterlaces közvélemény-kutató cég elnöke.

A Jose Vicente Hoy nevű televíziós műsorban Schemel azzal magyarázta a lakosság elkötelezettségét Chávez mellett, hogy támogatják az államfő által javasolt szociálisan befogadó társadalmi modellt, és képesek azonosulni az általa képviselt ideológiával.

Az ideológiai küzdelemben azért tudtak és tudnak győzni a Chávez-pártiak, mert az általuk alkalmazott beszédstílussal, kultúrával és szimbólumrendszerrel képesek voltak újra strukturálni az ország politikai közbeszédét.

Eközben az ellenzék támogatottsága továbbra is gyenge. Ennek legfőbb okát abban jelölte meg Schemel, hogy nincs egy konzekvens, a lakosság számára azonosulást jelentő ideológiája, csak a Chávez-ellenes indulatokra építenek.

Mindaddig, amíg az ellenzék nem képes világos alternatívát állítani az elnökkel és pártjával szemben, addig nem lehet arra számítani, hogy képes lesz maga mellé állítani többséget – véli a közvélemény-kutató.