Venezuela az elmúlt héten megemlékezések sorozatát tartotta a tragikus Caracazo felkelés eseményei nyomán, amelynek során a városok lakossága egy nem várt felkelést indított el és ami a későbbiekben a hatóságok durva fellépése miatt vérfürdőbe torkollott. Utóbbi eredményeként több mint 2000 ember veszítette életét, többségében ártatlanok. A felelősök kézre kerítése után indított nyomozást a nemrég felesküdött Nemzeti Igazságügyi Bizottság.

1989. február 27-én és 28-án emberek milliói vonultak az utcákra a venezuelai városokban a saját érdekeiket képviselve első alkalommal fellépve a neoliberalizmus, de mindenekelőtt a Carlos Andrés Pérez által vezetett kormány elnyomó intézkedései ellen. A megszorítások többek között az állami tulajdonú vállalatok privatizálását, adóreformot, a vámok csökkentését, és az állam gazdasági szerepének csökkentését jelentették. Emellett megszüntették a gázártámogatást, amely hatására a korábban mesterségesen alacsonyan tartott benzin árak elszabadultak, és ennek következtében az 100 százalékkal, a tömegközlekedés ára pedig 30 százalékkal emelkedett. A tiltakozások ez utóbbi ellen kezdődtek.

„Még most is frissen élnek bennünk az emlékek ebből a bizonyos évből, amikor a nép órák alatt történelmet írt, és egy egyszerű »Szabadság!« felkiáltással elindította a lavinát”, nyilatkozta a megemlékezés során Nicolás Maduro, Venezuela kinevezett alelnöke.

Az úgynevezett negyedik Venezuelai Köztársaság ellen folytatott nyomozás során a pártvezető biztosította a tömegeket arról, hogy „Most elérkezett a béke, szolidaritás, szocializmus, közösségi akarat és a valódi demokrácia ideje.”

Maduro alelnök szavai szerint az Országgyűlés elnöke, Diosdado Cabello felesküdött a Nemzeti Igazságügyi Bizottság 19 tagja előtt arra, hogy az elkövetkezendőkben meghatározzák a felelősöket, akik ártatlanokkal végeztek illetve részt vettek az emberiség ellen elkövetett bűncselekmények sorozatában.

A hét másik fontos eseménye a 10. Bolivári Szövetségi Államok Politikai Tanácsának ülése volt, amely ezen a pénteken került megrendezésre a fővárosban, Caracasban.  Elhangzott többek között az a kijelentés, miszerint a kapitalizmus rendszere következtében kialakult belső háborúk, gazdasági válság és szociálpolitikai ellentétek mind az anyaországból, Amerikából eredeztethetőek.

A fórum maga is bírálta az Egyesült Államok Kuba ellen folytatott blokád politikai eszközeit és mindkét felet felszólította az alapvető felségterületek illetve az elidegeníthetetlen emberi jogok kölcsönös tiszteletére.

Továbbá kötelezte Venezuelát egy tanulmány és költségvetés benyújtására az elmúlt év intézkedéseiről, amely időszak Nicolás Maduro szavai szerint a kormány által elindított szociális folyamatok átalakulásának erősödéséről szólt.

Ebből az alkalomból adódóan megsürgette a nyomozásra irányuló intézkedéseket, illetve hangsúlyozta, hogy a napjaink Venezuelájában már jelen van a szólásszabadság, amely többek között a nép feltörekvésében és a magában a szociális forradalom létezésében is megmutatkozik.

Mialatt a venezuelai politikai életben fontos események zajlanak, a megemlékezés továbbra is folytatódik színházakban, szabadtéren továbbá a nagyobb városokban a 2013-as caracasi Színházfesztivál keretein belül, amely e hét vasárnapjától, vagyis március 10-étől kezdődik.

Fordította: Gáspár Nikolett