Határozatlan idejű sztrájkot hirdettek a kolumbiai kávétermelők, hogy termékeikért jobb árat, és az emberek érdekeit követelő kormányzati politikát követeljenek. Ezzel több ezer feldolgozó üzemben tevékenykedő munkás, és a kis és közepes méretű parcellákat művelő földművesek csatlakoztak az országban egyre növekvő elégedetlenségi hullámhoz.

Hétfőn, a nyugati Tolima tartományban a tüntetők összecsaptak a rendőrséggel, mivel az megpróbálta megakadályozni a demonstrációjukat. A Telesur tudósítója, Milton Henao arról számolt be, hogy a tüntető parasztok békésen vonultak, mikor a rendőrség rájuk támadt.

A tüntetés azért kezdődött, mert a termelőket súlyosan érintette a gazdasági világválság. Amíg 2011-ben sosem látott magasságba emelkedett a kávébab világpiaci ára, addigra ez most már 55%-kal csökkent.

A kolumbiai elnök, Juan Manuel Santos a sztrájkot „kényelmetlennek és feleslegesnek” minősítette. Ugyanígy vélekedett Luis Genaro Munoz, a Kávétermelők Országos Szövetségének elnöke is. Munoz támogatta a tüntetők azon követelését, hogy a kormány állítson fel egy új, az iparág ügyeivel foglalkozó bizottságot, azonban ellenezte a tüntetők által alkalmazott útlezárásokat.

Danilo Lopez, a tolimai tüntetők egyik vezetője úgy nyilatkozott, hogy a mostani tüntetés „ a kolumbiai nép ébredése a kapitalista kizsákmányolás ellen”, és a mostani demonstrációt nem pusztán a főnökeik, hanem az embereket sanyargató kormány elleni akciónak nevezte. Lopez azt is hozzátette, hogy céljuk, hogy demokratizálják a kávétermelők szervezetét, hogy az a kis és közepes termelők érdekeit is képviselje.