Navi Pillay, az Egyesült Nemzetek Szervezetének emberi jogi biztosa aggodalmát fejezte ki, miután az uruguayi Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezett egy emberi jogi sértéseket vizsgáló törvényt.

Pillay szerint kifejezetten káros, hogy egy olyan országban, amely csak éppen elkezdte feltárni kényes múltját, egyes elemek ennek akadályozására törekszenek, amely szemben áll az ország nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségeivel.

A bírák által most alkotmányellenesnek ítélt törvény felülvizsgálta volna az 1973 és 1985 közötti katonai diktatúra idején elkövetett emberi jogi sértések kapcsán hirdetett amnesztia rendeletet, és azokat újból vizsgálhatóvá tette volna. A Legfelsőbb Bíróság tagjai a kérdésben 4:1 arányban döntöttek.

Külön érdekesség, hogy döntés mindössze néhány nappal azután született meg, hogy Mariana Motát áthelyezték a büntető bíróságról a polgári bíróságra. Mota vizsgálatai során ötven, a katonai diktatúra idején elkövetett bűncselekményben vizsgálódott, amelyekben most nem kerül sor jogi eljárásra.