Február 24-én, vasárnap több amerikai társadalmi szervezet követeli a Kubai Köztársaság elleni gazdasági, kereskedelmi és pénzügyi blokád feloldását. A tüntetésre Washingtonban, a Kubai Érdekek Központ előtt kerül sor.

A tüntetést a kubai ötök szabadon bocsátásáért küzdő csoport szervezi, de többek között részt vesz rajta az ANSWER koalíció és Afrika Népeinek Forradalmi Pártja. A tiltakozás során követelik, hogy a Fehér Ház végre engedelmeskedjen annak az ENSZ határozatnak, amely azt követeli, hogy az Egyesült Államok oldja fel a szigetországgal szemben egyoldalúan meghozott gazdasági intézkedéseket.

Egy, a havannai hatóságok által ismertetett dokumentum szerint 2011-ig a kubai népet 1066 milliárd amerikai dollár értékű kár érte, figyelembe véve a dollár és az arany értékcsökkenését a világpiacon.

A tüntetésen követelik az Egyesült Államokból a szigetország felé irányuló szervezett bűnözés felderítésén dolgozott kubai ötök (Gerardo Hernández, Ramón Labañino, Antonio Guerrero, Fernando González és René González) azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását, akiket az amerikai hatóságok immáron 1998 óta tartanak fogva.

Egyikük, René González 2011 októberében már szabadult a börtönből, azonban halmazati büntetésként további három évet kell ellenőrzés alatt Miamiban töltenie.

Szerdán, neves értelmiségiek a University of Marylanden létrehoztak egy fórumot azzal a céllal, hogy nyomást gyakorolva az amerikai kormányra, elősegítse az ötök hazatérését Kubába. A testületnek olyan tagjai vannak egyébiránt, mint Ramón Labañino védőügyvédje, Bill Norris, a washingtoni Howard Egyetem Jogi Karának ex-dékánja, Kurt Schmoke, az ANSWER koalíció vezetője, Brian Becker és José Pertierra, aki Venezuelát képviselte a terrorista Luis Posada Carriles kiadatásának ügyében.