Ahogy arról korábban a Latin-Amerika Társaság is beszámolt, az UNASUR (Dél-amerikai Nemzetek Uniója) is küld megfigyelőket a februári 17-ei ecuadori választásokra, azonban azt csak most jelentette be a szervezet, hogy delegációja 12 főből fog állni.

A delegációt a kolumbiai María Emma Mejia fogja vezetni, aki az Országos Választási Tanács (CNE) által kidolgozott technológiai platform vizsgálatát fogja végezni. Az UNASUR megfigyelői majd Tungurahua, Imbabura, Manabi és Azuay szavazó helységeit fogják felkeresni.

Az Ecuador Inmediato beszámolt arról is, hogy az ellenőrző bizottság első jelentését még a voksolás előtt, február 14-én fogja megtenni, a másodikat a szavazás után, a harmadik utolsó jelentés március 4-én kerül lezárásra, amely tartalmazni fogja az összes észrevételt, amely a választási procedúra kapcsán felmerült.

Mejia azt is kiemelte, hogy az UNASUR misszió csak megfigyelője és nem bírója lesz az ecuadori választásoknak, így ne várja tőlük senki azt, hogy pro vagy kontra alapon nyilatkozzanak majd annak demokratikus mivoltáról.