A venezuelai igazságügyi és belügyminiszter, Nestor Reverol egy sor jelentést hozott nyilvánosságra, amelyek azt mutatják, hogy a kormány a szervezett közösségekkel együtt sikeresen vette fel a küzdelmet a bűnözés óriási problémájával.

Caracas Altamira városrészében Reverol miniszter elmondta, hogy országos szinten 15 százalékkal csökkent a gyilkosságok száma. A miniszter azt is említette, hogy a gazdasági egyenlőtlenségekből fakadó emberrablások, amelyek korábban súlyos problémát jelentettek, szintén alábbhagytak. A számok, mondta, azt mutatják, hogy a „az alkalmazott felülvizsgálati, ellenőrzési és biztonsági intézkedések pozitív eredményt hoztak”.

Reverol arról is tájékoztatott, hogy a minisztérium nemrégiben vásárolt 4000 új motorbiciklit és 2000 adóvevőt, amiket 2013 első félévében a rendőrség fog megkapni, hogy folytatni tudják a bűnözés elleni fokozott harcot.

A bűnözés és a bűnözői kultúra olyan problémák, amelyeket a jelenlegi kormányzat a Chávez előtti kormányok szociálisan érzéketlensége és magas szegénységi szintje után örökölt. És ezekre a problémákra a jelenlegi kormánynak egészen mostanáig nem sikerült sikeresen kezelnie.

Tavaly elindítottak egy a közbiztonságra vonatkozó új szociális programot „A Toda Vida Venezuela” elnevezéssel, amelynek célja, hogy végre megoldja az országban még mindig jelenlévő egyik legmakacsabb társadalmi problémát.

A rendőri erők szervezettsége, fizetése és felszereltsége félig decentralizált kérdés Venezuelában, azaz az államok kormányzói a felelősek a saját autonóm állami rendőri erőikért. Ezeket az erőket most fokozatosan a közelmúltban alapított Nemzeti Bolivári Rendőrségbe integrálják, amelynek hatásköre az ország egész területére kiterjed, noha a regionális rendőrségek korrupt elemei vonakodtak betagozódni ebbe az új testületbe.

Reverol elsőbbségi intézkedéseket jelentett be a két legrosszabb bűnözési statisztikával rendelkező államban, Zuliában és Mirandában.

A kolumbiai határnál fekvő Zuliában a rendőri erők modernizációs, alkalmazkodási és rekonstrukciós folyamaton mennek majd keresztül. „Meg fogjuk vizsgálni, hogy mi okozza a biztonság hiányának érzését” – magyarázta Francisco Arias Cardenas, Zulia kormányzója.

A Caracas nagy részét is magában foglaló Miranda államban, amelyet 2008 óta Henrique Capriles jobboldali kormányzó irányít, Reverol egy 2000 főből álló, a jelenlegi állományon felüli biztonsági erő bevonását jelentett be, ami a Chávez-kormányt képviselve fog járőrözni és dolgozni a legsúlyosabban érintett területeken. Venezuela 23 állama közül Miranda állam szenved a legrosszabb bűnügyi mutatóktól.

Reverol kifejtette, hogy minisztérium beavatkozását Mirandában a kormányzó a közbiztonság kérdését illető tétlensége kényszerítette ki. Úgy fogalmazott, hogy Capriles kormányzósága idején Miranda a bűnözés és erőszak szakadékába zuhant. Capriles, jelentette ki, „semmilyen konkrét lépést nem tett az állampolgárai biztonságát illetően”. Ráadásul „az állami rendőrség demoralizált és rosszul felszerelt; az egyedüli felszerelésük csak az, amit mi (az országos kormányzat) biztosítottunk nekik tavaly”.

Reverol kiemelt bizonyos statisztikákat azon állításainak alátámasztására, hogy Capriles kormányzó nem tesz eleget a kötelezettségeinek: 2008-ban 1477 gyilkosság, 1046 járműlopás és 17 emberrablás történt Mirandában; míg 2012-ben, Capriles kormányzásának négy éve után már 2576 gyilkosságot, 4200 járműlopást és 156 emberrablást jelentettek.

Reverol elmondta, hogy Miranda egyik legnépszerűbb önkormányzatában, Sucréban „történik a gyilkosságok 30 százaléka”. Emiatt az országos kormányzat által Mirandába küldött 2000 fős plusz rendőri állomány ebben az önkormányzatban fog összpontosulni.

„A bolivári kormány elkötelezett a mirandai emberek felé, hogy akkor is garantálja a biztonságukat, ha a regionális kormányzat híján van bármiféle tervnek” – jelentette ki. Ezenkívül, „kidolgozunk egy stratégiai tervet, ami egyedi és kimondottan erre az államra szabott, azzal a céllal, hogy garantáljuk a mirandai lakosok békéjét és nyugalmát”.

Reverol miniszter egy közbiztonsági műveletet is bejelentett, ami a február 8. és 13. között megrendezett karnevál idején lép életbe.

Elmondta, hogy országosan 201 ezer biztonsági személyzet vesz részt a műveletben, ami 5000 fővel több, mint 2012. Továbbá 25 ezer jármű is a biztonsági erők rendelkezésére áll, ami jóval több, mint a 2012-es 9430. Ezek az erők lefedik az egész országot, de különösen odafigyelnek majd a 406 venezuelai strandra és 26 nemzeti parkra, amely kedvelt úti célja az ünnepségeken résztvevő 19,7 millióra becsült venezuelai és külföldi vakációzónak.

„Azt állapítottuk meg, hogy ezen biztonsági erőknek köszönhetően jelentősen csökkent a bűncselekmények száma. Ez az oka annak, hogy mi, az összes kormány közvetlenül részt veszünk ebben a nagy akcióban, hogy biztosítsuk a venezuelai családok és az országunkat célállomásként választó külföldi turisták békéjét és nyugalmát.”

Megsemmisített fegyverek

Ehhez kapcsolódó hír volt az a nemrégiben tett bejelentés, hogy a Fegyveres Erők tetemes mennyiségű lőfegyvert semmisített meg. A Fegyveres Erők a Nemzeti Bolivári Rendőrséggel együtt egy országos civil lefegyverzési programot hajt végre, és ennek keretén belül 2003 óta immáron 303 ezer darabot semmisítettek meg.

A Nemzeti Bolivári Rendőrség igazgatója, Luis Fernández elmondta, hogy a „lőfegyverek ezen jelentős mennyiségű megsemmisítése a régió élcsapatává tesz minket”.

„A fegyvereket”, folytatta, „kivonják a forgalomból, és egy olyan helyre szállítják, ahol már nem tudnak többé emberi életeket kioltani”. Felszólította a helyi kormányokat, kormányzókat és polgármestereket, hogy az ország érdekében álljanak be eme politika mögé.

Paul Dobson