Két embert meggyilkolt, négyet súlyosan megsebesített egy késsel egy magányos merénylő hétfőn az esmeraldai Quinindében. A rendőrség letartóztatta az eset feltételezett gyanúsítottját.

A helyi televízió felvételeket is mutatott be az esetről, amelyek a Rafael Correa elnököt támogató szocialista Alianza País gyűlésén készültek. Correa elnök twitter üzenetben fejezte ki együttérzését az áldozatok családjával és kívánt jobbulást a sérülteknek.

A latin-amerikai országokban sajnos nem ritkák az ilyen és ehhez hasonló esetek, amikor az esetek többségében pszichiátriai betegségekkel küzdők politikai véleményüket mások kárára elkövetett erőszak útján kívánják kifejezni.

http://www.elnorte.ec/imagenes/2013/ecuador/02/04/quininde.jpg

A február 17-én esedékes választások egyértelmű esélyesének Rafael Correa számít, aki a felmérések szerint már az első fordulóban a szavazatok 50-60 százalékát szerezheti meg, és közel 30 százalékkal előzheti meg legnagyobb riválisát, az egykori bankárt Guillermo Lassót, a liberális Creando Oportunidades jelöltjét.

Correa elsősorban a városi szegény negyedekben és a vidéki területeken népszerű, köszönhetően annak, hogy 2007 óta tartó elnöksége során több millió szegénysorban tengődő ecuadorinak javult a megélhetése és javult a hozzáférése az egészségügyi ellátáshoz és az oktatási rendszerhez.

Emellett az is népszerűvé teszi az egyébként közgazdász végzettségű elnököt, hogy több ízben is szembeszállt az országot kizsákmányolni szándékozó nagytőkével. Ennek emblematikus pillanata volt, hogy 2010-ben új szerződést köttetett az olajvállalatokkal, ami arra kötelező azokat, hogy bevételük nagyobb részét adják át az ecuadori államnak.