A hétfőn életbe lépett új törvény jelentősen megkönnyíti a kubaiak lehetőségeit azzal, hogy számos korábbi akadályt hárít el a külföldre utazni szándékozók elől. A Hivatalos Közlönyben megjelent rendelet értelmében ezentúl bárki szabadon utazhat, akinek van útlevele.

A szabályozás azt is rögzíti, hogy a továbbiakban minden kubai állampolgár legálisan tartózkodhat külföldi hotelekben turistaként, mobiltelefonokat és egyéb elektromos berendezéseket, illetve autók és magánlakások tulajdonjogát adhatja el vagy vásárolhatja meg.

Természetesen a törvény a vízumkényszert nem érinti, így azokba az országokba való beutazás, ahol ilyet kérnek a kubaiaktól, ott esetenként továbbra is nehézkes marad.

Sokan vélik úgy, hogy Raúl Castro 2006-os hatalomátvétele óta ez a legnagyobb horderejű intézkedések egyike. Az egyébként meglehetősen népszerűtlen utazási korlátozások a hidegháború óta voltak érvényben.

A döntés egyúttal egy jelzés az Egyesült Államok felé is, ahol a legnagyobb külföldi kubai közösség él (főként Florida államban), hogy a továbbiakban érdemes lehet a kétoldalú kapcsolatokat javítani.