A Venezuelai Legfelsőbb Bíróság engedélyezte, hogy elnapolják Hugo Chávez megválasztott elnök beiktatását. Az elnök személyes üzenetet küldött nekik, amelyben kérte a ceremónia elhalasztását.

Elnöki feladatait addig hűséges híve és párttársa, Nicolás Maduro látja el. A volt buszsofőrt mérsékelt és nyitott politikusnak tartják, aki új fejezetet nyithat Venezuela történetében.

Maduro nagy játékos: buszvezetőből lett szakszervezeti vezető, kongresszusi tag, majd Chávez népszerű külügyminisztere. A nép embereként szereti bemutatni magát. Caracasban született, egyetemi végzettsége nincs és Sai Baba indiai spirituális vezető híve.

Egyik nyilvános beszédében lebuzizta az ellenzéket. Kijelentéséért később bocsánatot kért Venezuela meleg közösségétől. Hevesen támadták, mert külügyminiszterként jó kapcsolatokat ápolt a Gaddafi vezette Líbiával (ahogy számos nyugati ország és politikus is). Tehetséges szónok, akiről még sok rosszat fogunk hallani, mert kitart Hugo Chávez Elnök mellett. Ami bűn a Nyugat és médiája szemében.

Nicolás Maduro

Chávez őt jelölte ki ideiglenes utódjául, míg Henrique Capriles a legerősebb ellenzéki politikus szerint Venezuela nem királyság vagy Kuba, ahol átörökíthető a hatalom. A szintén karizmatikus Capriles nem akar erőszakot és utcai tüntetéseket. Azt hangoztatja, hogy alkotmányos eszközökkel szeretné megszerezni a hatalmat.

A katolikus egyház is melléállt és a felebaráti szeretet jegyében a beteg Chávezt kezdték támadni. Capriles tavaly szoros küzdelemben maradt alul Hugó Chávezzel szemben, akinek mozgalma azóta tovább erősödött. Fölényesen megnyerték a helyhatósági választásokat. Chávez hívei szolidaritási tömegdemonstrációt szerveznek elnökük mellett. Minden katolikus templomban misét mondanak érte. A jelek szerint csak a főpapok fordultak szembe vele.

Az amerikai HírTV, a 24 órás hírszolgáltatást nyújtó CNN tegnap kiemelten foglalkozott a témával és Chávez halálával, amelyet tényként kezelnek. Holott elismerik: konkrét információik nincsenek az elnök állapotáról. Csak ellenérdekelt ellenzéki forrásokból és kósza meg nem erősített Twitter üzenetekből.

A CNN műsorvezetője műholdon keresztül meginterjúvolta María Corina Machado ellenzéki politikusnőt. Szerinte a világ többet tud Chávez állapotáról, mint a venezuelaiak. Állítólag sem a magán, sem az állami televíziókban nem tájékoztatják a közvéleményt. Konkrétumokat nem közölnek az elnök betegségéről, állapotáról és olyan felvételeket sugároznak, amelyeken még egészséges és aktív. Az ellenzéki politikusnő sürgette, hogy küldjenek független orvoscsoportot Kubába és vizsgálják meg Chávezt, hogy kormányzóképes állapotban van-e még?

A súlyos betegséggel kórházban fekvő Chávezt támadva elmondta: az elnök diktátor, nincs sajtószabadság, elnyomás és terror jellemzi az országot. (Ehhez képest működnek ellenzéki adók, elérhető az internet, választásokat és az alkotmányról népszavazást tartottak. A nép leszavazta Chávez alkotmánytervezetét, aki elismerte vereségét. Az ellenzék szabadon kampányolhatott. A külföldi tudósítókat azóta is beengedik az országba. Egy igazi kemény diktatúrában ezenkívül ellenzéki politikusok nem ülhetnének a parlamentben és nem nyilatkozhatnának a CNN-nek.) A következő választásokon a megosztott ellenzék szeretne közös jelöltet állítani.

Nem ízléses, de természetes, hogy az ellenzék ilyen helyzetben elkezd mozgolódni. A politika márcsak ilyen, ha valaki elgyengül, riválisai rögtön rávetik magukat.

Az USA érdekeit háttérből képviselő CNN beavatkozása és manipulációja viszont elgondolkoztató. Washington rajtuk keresztül is támogatja Chávez ellenzékét. Tényleg Venezuela iránt aggódnak vagy az ország hatalmas olajkincsére fáj a foguk? Chávez eltávolításával Raúl Castro és az iráni vezetés helyzetét is meggyengítenék. Amerika három legyet ütne egy csapásra. Kuba olaja Venezuelától függ, aki olcsón szállítja nekik az üzemanyagot. Iránt Venezuelán kívül csak kevés befolyásos ország ismeri el és támogatja. A perzsák helyzete Dél-Amerikában egyre erősebb, az iráni előrenyomulás ellensúlyozására Obama külön teamet állított fel. Nem jó, ha az ellenség a „Hátsó Udvarban” ver tanyát.

Az amerikai és a nyugati média csőd szélén álló elszegényedett és eladósodott nyomortanyaként mutatja be Venezuelát. Miközben láthatóan szívesen gyámságuk alá vennék. Ha Venezuela tényleg olyan rossz kilátástalan helyzetben van, miért ácsingózik rá annyira az USA? Minket magyarokat például miért nem akarnak örökbefogadni...?

A játszma, a „venezuelai csata” folytatódik. Kérdés, ki törődik az egyszerű venezuelaiakkal, a néppel, vagy ők csak bábok egy nemzetközi politikai játszmában?

Végül: mi történik, ha mégis visszatér Chávez...? Sokan és nagyot koppannának.

Gémesi Gábor

Fotó: Guardian

A cikk forrása: freudhalott.blog.hu