A venezuelai ellenzék képviselői elismerték a december 16-i helyhatósági választásokon elkövetett hibáikat, aminek következtében rosszabb eredményeket értek el, mint az elnökválasztásokon.

A Demokratikus Akció főtitkára, Henry Ramos Allup szerint a minimális céljuk, hogy megtartsák az Hugo Chávez elnök ellenzéke által irányított hét kormányzói posztot, „súlyos visszaeséssel végződött”.

Egy a vasárnapi El Nuevo País újságban leközölt cikkben, Ramos Allup a Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) Zulia, Carabobo, Tachira, Nueva Esparta és Monagas tartománybeli győzelmét említette.

Általánosságban, mondta, a PSUV és szövetségesei 23-ból 20 kormányzói helyet szereztek meg, valamint 23-ból 22 képviselő testületben és 335 önkormányzatból 238-ban kerültek többségbe.

Az ellenzék, fogalmazott, „csak Larában és Amazonasban nyert könnyedén, Mirandában már szoros volt az eredmény”.

Eközben Miranda kormányzója, Henrique Capriles azt mondta, hogy az úgynevezett Demokratikus Egység Kerekasztal (MUD) engedte, hogy az elnökválasztáson őt támogató szavazók otthon maradjanak.

Ráadásul úgy érezte, hogy a MUD-nak kellene, hogy legyen egy felülvizsgálati mechanizmusa, ami megkönnyíti a döntéshozatalt a változó valóságban.

A választási mérleg szerint a PSUV továbbra is a legnagyobb párt a helyhatósági választásokon, a szavazatok átlagosan 49,62 százalékával.