Történelmi eseményre került sor egy Buenos Aires-i bíróságon: először született elítélő határozat az 1976 és 1983 közötti diktatúra magas rangú civil tisztviselői ellen.

Jaime Smart életfogytiglani börtönbüntetést kapott, mivel Buenos Aires tartomány belügyminisztereként aktívan szerepet vállalt az úgynevezett „piszkos háborúban”, amely során a jobboldali diktatúra a vele szemben állónak vélt embereket tüntette el. Mai napig is sokan nem tudják az áldozatok hozzátartozói közül, hogy mi történt szeretteikkel.

Smart mellett huszonkettő egykori katonai tisztségviselőt ítéltek el, miután bűnösnek találták őket politikai aktivisták elrablásában, megkínzásában és megölésében.

alt

1976 és 1979 között hat börtönben alakítottak ki speciális cellákat a rendszer ellenségeinek vélt emberek számára, akik többségükben sosem hagyták el azt élve. A bíróság arra is kötelezte azokat a rendőrőrsöket – amelyek területén ilyen titkos fogolytáborok működtek - hogy állítsanak emlékhelyet az elhunytak tiszteletére.

Az Amnesty International argentínai vezetője, Mariela Belski az eset kapcsán úgy nyilatkozott, hogy „ez az ítélet egy újabb jele annak, hogy Argentína szembenéz a tragikus múltjával, és így igazságot és igazságosságot szolgáltat a társadalomnak”.

Belski azt is megjegyezte, hogy még vannak olyan emberek, akik szerepet vállaltak az egykori diktatúra elnyomó tevékenységében, de még mindig szabadlábon vannak.