Vádat emelt a paraguayi ügyészség 8 farmer ellen abból a 14-ből, akiket június óta tartottak fogva. A vád ellenük: földfoglalás, bűnszövetség és gyilkosság. Jalil Rachid ügyész azonban azt is elismerte, hogy mai napig nem bizonyított, hogy ki kezdte a tűzpárbajt, amiben 17 ember (közülük 6 rendőr és 11 farmer) az életét vesztette.

Vicente Morales, a gazdák ügyvédje szerint semmilyen bizonyíték nem áll rendelkezésére a paraguayi ügyészségnek, amellyel védencei bűnösségét bizonyítani tudja. A védelmet gyengíti viszont, hogy nem olyan régen ismeretlen fegyveresek meggyilkolták Vidal Vegát, aki a földművesek harcának egyik vezéralakja volt, és tanúskodnia kellett volna a bíróságon.

alt

A lövöldözés azután tört ki, hogy a rendőrség megpróbálta eltávolítani azokat a farmereket, akik visszafoglalták jogos földterületeiket, amelyet a ’60-as évek szélsőjobboldali Stroessner-diktatúrája során Blas Riquelme szenátor sajátított ki önkényesen, és amelyeken a gazdákat azt követően ingyen dolgoztatta, mint valami feudális hűbérúr.

Érdekes összefüggés, hogy ezen lövöldözés kapcsán távolíttatta el a hatalomból június közepén az ellenzéki Colorado Párt a baloldali Fernando Lugo elnököt. A Colorado Párt volt a Stroessner-diktatúra idején a legjelentősebb politikai tömörülés, így erőteljes a gyanú, hogy a jobboldali párt nem is annyira burkolt puccskísérletének voltunk szemtanúi.