A november 4-i választások eredményeképpen a Sandinista Front fog kormányozni az ország 153 önkormányzatából 134-ben a következő négy évben, de az eredmények túlmutatnak a politikai és párt közötti határokon.

„Az emberek eldöntötték, hogy mi a legjobb számukra, így aztán nem pártokra, zászlókra vagy vezetőkre szavaztak; azért szavaztak, mert egy olyan kormányt akarnak, amely kézzelfogható eredményeket produkál, és amelyik betartja az ígéreteit” – mondta az egykori gerillaparancsnok, Edén Pastora.

A Daniel Ortega elnök által meghirdetett országos szintű gazdasági és szociális projektek a sandinisták zajos győzelmét jelezték előre, mondta Pastora. A szövetség a kormányzat, a magánszektor és munkások között „stratégiai jelentőségű volt a választási győzelem szempontjából”, mert így „egyetértés és nemzeti stabilitás van” – mondta.

A Sandinista Nemzeti Felszabadítási Front vezette (FSLN) Egyesült Szövetség, Nicaragua Győz (Alianza Unida, Nicaragua Triumfa) a szavazatok 67,9 százalékát szerezte meg az 57,9 százalékos részvétellel zajló választásokon. Ez a részvételi arány az utóbbi idők egyik legmagasabbika volt, mondta Roberto Rivas bíró, a Legfelsőbb Választási Tanács elnöke.

alt

Az eredmény a választásokat megelőzően végzett felmérések és közvélemény-kutatások eredményeit támasztotta alá: a sandinista-kormány magas szintű elismerését és az ellenzék gyengeségét. Az utóbbi annak tudható be, hogy nem tudott felmutatni érvényes opciót, amivel a teljesítette volna az emberek a békére, nyugalomra, igazságossága és jólétre vonatkozó vágyait.

Az előzetes hivatalos választási adatok azt mutatják, hogy a Liberális Függetlenségi Párt (PLI) a szavazatok 21,1 százalékát szerezte meg, miközben a Liberális Alkotmánypárti Párt (PLC) 8,5 százalékot kapott, a Konzervatív Párt pedig csupán 0,6 százalékot szerzett. A Nicaraguai Liberális Szövetség (ALN) és a Szövetség a Köztársaságért 0,9 illetve 0,3 százalékot kapott.

Az ellenzék közül a PLI 12 polgármesteri széket szerzett, a PLC kettőt és az ALN egyet. La Cruz de Rio Grande új polgármesterének kilétét még nem lehet tudni, mert a szavazatokat újraszámolják. Rivas, a választási bizottság elnöke, elmondta, hogy a fent említett önkormányzatban a verseny a PLI és a PLC között rendkívül szoros volt.

A Yatama Párt nyerte el Puerto Cabezas, Prinzapolka és Waspan polgármesteri székeit. Ez a három önkormányzat az Észak-atlanti Autonóm Régióban található, és ezekben csak ez az egy párt indított jelölteket. A másik háromban a párt a FSLN vezette blokk részét képezte.

A választásokon való részvétellel a nicaraguai emberek megerősítették, hogy folytatni akarják a béke és a biztonság felé vezető utat, és „soha nem lesz többé erőszak és konfrontáció az országunkban” – mondta Daniel Ortega elnök.

„A népünk azon kemény, fájdalmas évei talán soha nem térnek vissza” – mondta Ortega Managuában az elért eredményei ismeretében, az országban relatíve nemrégiben lezajlott háborúra utalva. Az elnök egységre szólított fel „az ideológiáktól és a politikai eszméktől függetlenül”, hogy folytatni tudják a harcot a szegénység és az írástudatlanság ellen, és az emberek jobb lehetőségeiért.

Maria Julia Mayoral