A Movimiento Popular Unificado (MPU, Egyesült Népi Mozgalom) aktivistái tegnap elítélték Panama szavazatát, amit az ENSZ-ben Palesztina ellen adott le, mint ebben a kérdésben az Egyesült Államok és Izrael egyetlen szövetséges kormánya a térségben.

Egy Rómulo Roux külügyminiszternek címzett nyílt levélben az MPU azt állítja, hogy a jelenlegi panamai kormány ellenszavazatával megtagadta a palesztinok jogát az élethez, és háborúpárti, irracionális, nemzetellenes és szolgalelkű.

November 29-én az ENSZ Közgyűlése elsöprő többséggel megszavazta Palesztina megfigyelő állami státuszát az ENSZ-ben. Ellenszavazatával Panama teljesen elszigetelt marad. A szavazás egyébként a következőképpen zajlott: A döntés ellen szavazott kilenc ország, Panama mellett Izrael, Kanada, az USA és Csehország is. 41 ország tartózkodott, köztük az új EU-tagállamok (így Magyarország is), Anglia és Ausztrália. Mellette szavazott 138 ország, például a régebbi EU-tagállamok, Oroszország és Kína.

Az MPU egyértelművé teszi, hogy ez „a jelenleg kormányzó kereskedelmi szektor abszolút kisebbségének szavazata, amely nem ért a történelemhez”, és szemben áll a panamai nép és a világ kormányai túlnyomó többségének véleményével, érdekeivel és vágyaival.

Nyílt levelében a népi csoportosulás bírálja a panamai szavazat mögött húzódó „az elmaradott gondolkodást és a hideg és meleg háború szelét”, és úgy gondolják, hogy ez a jelenlegi nemzeti diplomáciának szégyenletes szerepe az intelligencia és az ország történelmi örökségének megcsúfolása.

Azt állítják, hogy a Palesztina ellen leadott szavazat nem a béke, hanem a népirtás és a palesztinok elleni háború mellett áll ki, és kizárólag a kormány álláspontját tükrözi, nem pedig a panamai nép akaratát, amely támogatja és üdvözli az új palesztin nemzet születését.