Adran Elcuj Miranda Buenos Aires-i bíró elrendelte a Chevron tőkéjének zárolását Argentínában, hogy arra kényszerítse a vállalatot, hogy befizessen egy 19 milliárd dolláros büntetést, amit az Amazonas folyó ecuadori szennyezéséért róttak ki rá. A felperesek hasonló jogi lépés lehetőségét keresik Brazíliában, Kanadában, Kolumbiában és más országokban is.

Az észak-kaliforniai központú Chevron olaj- és gázipari cég 2001-ben egyesült egy másik vállalattal, a Texacóval, amelynek a tevékenysége képezi az eljárás alapját. A Texaco elismerte, hogy 1964 és 1992 között több mint 16 milliárd gallon mérgező „vízképződményt” engedett az ecuadori Amazonas patakjaiba és folyóiba, amelyeket a helyi lakosok ivóvízként használtak, és ezzel megbetegedéseket okozott az őslakos törzseknek és földműveseknek.

A korábbi Rand Corporation munkatársa, Dr. Daniel Rourke tanulmánya szerint mintegy 900 nyitott mérgező hulladéklerakó tarkítja a régiót, ahol körülbelül 9000 ember számíthat rákos megbetegedésre, hacsak nem tisztítják azt meg.

Ecuador őslakos közösségei 1993-ban nyújtották be az első keresetet. Akkor a vállalat azt kérte, hogy a tárgyalást Ecuadorban tartsák meg, és kerüljék el az egyesült államokbeli bírósági csatározást. Fajardo és Luis Manza 30 ezer ecuadori nevében 2003-ban benyújtott egy második keresetet is.

2011-ben az ecuadori bíróságok elmarasztalták a Chevront, és 18,2 milliárd dolláros kártérítés megfizetésére kötelezték a vállalatot, amit idén júliusban 19 milliárd dollárra emeltek. A Chevron fellebbezett, de az ecuadori fellebbviteli bíróság 2012. január 3-án elutasította a cég fellebbezését.

A Chevron most különféle módokon próbálja megtámadni az ítéletet, például fellebbezett az ecuadori bírság ellen egyesült államokbeli bíróságoknál. „Az ecuadori ítélet vesztegetés, csalás eredménye, és illegitim… Nem hisszük, hogy az ecuadori ítélet végrehajtható a jogállamiságot tiszteletben tartó bármilyen bíróságon által” – áll a cég közleményében.

Sajnálatos módon a vállalat számára az amerikai bíróságok nem voltak szimpatikusak eddig, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a cég azt kérte, hogy az ügyet először Ecuadorban tárgyalják. Múlt hónapban az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága elutasította az ecuadori ítélet elleni fellebbezés elbírálását.

A cég arra is kísérletet tett, hogy az Egyesült Államok – Ecuador Kétoldalú Kereskedelmi Egyezményben biztosított titkos választott bírói testület révén helyezze hatályon kívül a döntést. Az ENSZ Hágában működő Nemzetközi Kereskedelmi Törvénykezéssel foglalkozó Bizottságának égisze alatt működő Állandó Választottbíróság e hónap végén kezdi a vita meghallgatását.

A Chevron is pert indított az Egyesült Államokban a felperesek ellen csalás miatt, amit 2013 októberében fognak tárgyalni. Még egy weboldalt is létrehozott „The Amazon Post” néven, ahol az állításait tartalmazó dokumentumokat tesz közzé.

Az argentin döntés lényeges visszalépés a Chevron számára, mondják a felperesek.

„Immáron majdnem két évtizede azért harcolunk, hogy helyre hozzuk azt az igazságtalanságot, amit a Chevron Ecuadorban okozott” – mondta Pablo Fajardo Mendoza, a per vezető ügyvédje, aki a Texaco által szennyezett olajmezőn nőtt fel. „Míg a Chevron esetleg azt hiheti, hogy figyelmen kívül hagyhatja az ecuadori bírósági határozatokat, az már lehetetlen lesz számára, hogy figyelmen kívül hagyja mindazon országok bíróságainak ítéleteit, ahol a leányvállalatainak tőkéit tartja.”

Ha Elcuj döntését érvényre juttatják, a Chevron elveszítheti az argentin tőkéjének mintegy 2 milliárd dollárját, és eleshet további évi durván 600 millió dollártól; a felperes becslései szerint ennyi az országban folyó működéséből befolyó összeg. A cég fellebbezett a döntés ellen.

Pratap Chatterjee