A rendőrség megölt egy egyetemi hallgatót egy az egyetemen a magasabb forgalmi adók és az intézmény privatizációja ellen tartott tüntetésen. A szemtanúk állítása szerint a 21 éves William Florian Ramírez pusztán csak csendes megfigyelője volt a november 8-i demonstrációnak, amikor hátba lőtték.

Daniel Medina elnök adminisztrációja ellen azért kezdődtek tüntetések, mert neki és a pártjának, a Dominikai Felszabadítási Pártjának korrupciójának a számlájára írják az idei 4,6 milliárd amerikai dolláros költségvetési hiányt. Ráadásul a deficit lefaragására a kormány a forgalmi adó 16-18 százalékra emelésében látja a megoldást, amivel a terhet a munkásosztály vállaira helyezi.

Az egyetemi kampuszon megtartott tüntetés nem az egyedüli volt, az ország további pontjain került sor megmozdulásokra.

A rendőrség által civilek ellen elkövetett gyilkosságok mindennaposak az országban, jól mutatja ezt az a statisztika, miszerint évente 400 fő veszti életét hatósági személy fegyvere által, azonban ezek az ügyek többnyire megtorlatlanul maradnak. Nem úgy most! Ezúttal személyesen Medina elnök járt közben azért, hogy elbocsájtsák a rendőrt állásából, és letartóztassák.

Ez az országban nem mindennapos jelenség jól mutatja a vezetésben meglévő félelmet azzal kapcsolatban, hogy az intézkedésekkel elégedetlen tömegek fellépése egyre keményebbé válnak, végül pedig a hatalom megdöntéséhez vezethet.

A konzervatív irányultságú Medinát idén augusztusban választották meg elnöknek, azonban korábban is az ő pártja volt hatalmon, így sokakban merült fel az a gyanú, miszerint a kormányzópárt az ő kampányára lopta el az ország költségvetéséből hiányzó pénzt.

Az országot 1916-os amerikai intervenció óta szinte folyamatosan korrupt szélsőjobboldali rezsimek vezetik, amelyek közül a legismertebb Rafael Leónidas Trujillo diktatúrája volt, amelyet végül egy polgárháború, és egy újabb amerikai beavatkozás döntött meg 1965-ben.