Az országban széles körben elterjedt korrupció az akadálya annak, hogy Peru a fejlett országok csoportjába tartozzon, mondta egy magas rangú állami tisztségviselő, Fuad Khoury.

Khoury, aki egy nemzetközi korrupció-ellenes konferencián beszélt a témáról, azt mondta, hogy a korrupció mértékéből fakadó éves veszteségekből simán meg lehetne valósítani azokat a hiányzó infrastrukturális beruházásokat, amelyek az ország elmaradottabb régióiban szükségesek lennének.

A korrupció az országban az 1990-es évek elején, a Fujimori-adminisztráció idején érte el a csúcsot. Fujimori kormányzatát a Transparency International szervezet a 20. század legkorruptabb rendszerei közé sorolta.

Ebben az időszakban az elnök titkosszolgálati módszerek segítségével zsarolta politikai ellenfeleit, és a média munkatársait abban az esetben, ha nem fizettek neki kenőpénzt. Emellett Fujimori közel 600 millió amerikai dollárnak megfelelő összeget tulajdonított el az államtól, ráadásul elnöksége idején rendkívül súlyos emberjogi visszaélésekre került sor.

alt

A korrupció azonban Fujimori bukásával nem ért véget. Tavaly Ollanta Humala egyik alelnökének, Omar Chehadénak azért kellett lemondania, mert hatósági személyek megvesztegetésének vádjába keveredett.

Gerardo Castrót, az Alan García adminisztráció volt igazságügyi miniszter helyettesét öt év börtönre ítélték, miután megpróbált megvesztegetni egy kormányzati tisztségviselőt, hogy az bővítse néhány kisebb hajó halászati engedélyét.

Idén októberben Cecilia Chacón, a Fuerza 2011 pártkongresszusi képviselőjét találták bűnösnek, miután bűncselekményből származó pénzhez jutott. Ezen pénzeknek pedig a forrása nem volt más, mint a képviselő asszony édesapja, Walter Chacón, az egykori tábornok és kabinet miniszter, akit korábban már négy év felfüggesztett börtönre és kétmillió dollár értékű kártérítésre kötelezte a bíróság, miután korrupció miatt elítélték. (Halmazati büntetésként három évre eltiltották a köztisztség betöltésétől.)

A végeláthatatlan korrupciós vizsgálatok – bár egyre több mindenre derítenek fényt – ellenére Fuad Khoury nem sok lehetőséget lát a megtisztulásra, mivel a magas rangú tisztviselők kevés hajlandóságot mutatnak arra, hogy együttműködjenek a tisztességes viszonyok megteremtéséért. Khoury azt is elmondta, hogy reményre adhat okot az, hogy egyre több tisztviselő ismeri fel, hogy a korrupció könnyen kisiklathatja Peru gazdasági és társadalmi fejlődését.